Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Viking Line-färja på grund i Mariehamn

Viking Lines färja Grace, med 429 personer ombord, gick på grund i hamnen i Mariehamn på Åland under lördagen. Under natten drogs färjan loss med hjälp av bogserbåtar.
– Båten skakade till enormt mycket, säger en passagerare.

Färjan Grace, som gick på grund i Mariehamn, har dragits loss med hjälp av bogserbåtar och ligger nu i Mariehamns hamn på Åland, meddelar Viking Line.

Insatsen ägde rum under natten och passagerarna ska erbjudas transport hem under dagen.

Larmet om att Grace gått på grund i Mariehamn kom vid 13.10-tiden på lördagseftermiddagen, svensk tid. På färjan finns 331 resenärer och 98 i besättningen. Fartyget tar inte in vatten.

– Grace var på väg från Stockholm via Mariehamn till Åbo, när hon i hamnen i Mariehamn har fått grundkänning. Enligt de rapporter som vi har fått så är det ingen fara för någon, säger Viking Lines presschef Eleonora Hansi.

”Konstigt ljud”

Mats Adamczak bor inom synhåll från den grundstötta passagerarfärjan:

– Det är ett par hundra meter ungefär. Jag såg inte själva grundstötningen men kan varje dag följa hur färjorna svänger här utanför. Nu märkte jag ett konstigt bakgrundsljud i den mycket starka blåsten. Det var inte riktigt som det brukar vara. När jag gick ut och tittade stod färjan faktiskt på grund, precis vid land, säger han till GP.

– Jag tog en drönarfilm och där ser man precis hur fören står vid en gammal oljehamn. Det är antagligen lite djupare där, men inte förberett för en färja från Viking Line med flera hundra passagerare ombord.

För inte länge sedan gick en annan passagerarfärja på grund i området. I september fick passagerare evakueras från färjan Amorella, vilket GP rapporterade om.

– Det var ute i skärgården, en bra bit härifrån. Det lustiga är att en bekant till mig har ett sommarställe där ute. Hon bor bara femtio meter från där färjan gick på den här gången. Så nu hon fått påhälsningar av färjor två gånger.

Lördagens grundstötning skedde i dagsljus och på lördagskvällen, när det är mörkt, ser Mats Adamczak en del aktivitet på platsen:

– Det är mycket bilar som far förbi för att se vad som händer. Annars är det väldigt lugnt. De ombordvarande ska evakueras, men vad jag har förstått händer det först när det lugnar ner sig. Det är väldigt blåsigt ute just nu.

–Jag vet inte om det är hål i båten, det är svårt att avgöra från land, fortsätter han.

"Båten skakade till"

En av passagerarna, Michael Valin som är bosatt i Helsingfors, berättade att han tog en tupplur i sin hytt när fartyget gick på grund.

– Båten skakade till enormt mycket. Jag fick på mig byxorna och skjortan på fem sekunder och sprang ut. Efter fem minuter kom information i högtalarna på flera språk om att vi hade gått på grund, säger Valin.

Passagerarna samlades sedan i ett konferensrum på däck nio. Han berättade att fartyget ligger nära land, och att det blåser kraftigt.

– De bjuder på kaffe och wraps men det är ingen som går ut med någon information än det som kommer ut i högtalarna om att de har gått på grund och att det inte är någon fara, säger Valin.

Inga personskador

Jurki Sydänoja, presskontakt vid Sjöbevakningen i västra Finland, bekräftar att fartyget inte tar in vatten.

– Färjan ligger i praktiken på hamnområdet, och det finns inga personskador vad vi vet just nu. Den tar inte in vatten, och läget är stabilt, säger Sydänoja.

Jurki Sydänoja säger att sjöbevakningen och kustbevakningen befinner sig på platsen med varsitt fartyg, men att de avvaktar med att antingen utrymma fartyget eller bogsera färjan till hamnen.

– Våra enheter är på plats, egentligen händer det inte så mycket mer just nu. Det är hård vind, om de väntar lite på att det ska bli lugnare senare i dag kan de kanske bogsera den lättare, säger Sydänoja.

Passagerarna får stanna över natten

Under lördagseftermiddagen kom beskedet från Viking Line att passagerarna får stanna ombord över natten och tas i land under söndagen.

”Läget är stabilt. Imorgon söndag informeras passagerarna om med vilka fartyg de fortsätter sin resa till Sverige respektive Finland”, skriver rederiet på sin hemsida.