Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Vi står i en liten avgränsad fålla"

Först portades GP:s Gunilla Grahn-Hinnfors med flera journalister från SD:s landsmöte. I dag inleds mötet i Lund – med journalisterna på plats.

- Vi är hänvisade till att stå i en liten avgränsad fålla längst bak i konferenssalen för att bevaka mötet under tre dagar, rapporterar hon.

Klockan 11 i dag inleddes Sverigedemokraternas tre dagar långa landsmöte i Lund. I början av månaden nekades ett tjugotal journalister pressackreditering till mötet. Partiet skyllde på platsbrist.

Ganska omgående bad partiet om ursäkt, omprövade beslutet och bjöd in samtliga journalister som sökt ackreditering.

Hur känns det att bevaka landsmötet efter att först ha portats?

- Vi bjöds ju in med armbågen minst sagt. Men nu är jag på plats och kommer att bevaka mötet på precis samma sätt som alla andra politiska möten jag varit på.

- Men det är en större avoghet här. Deltagarna är inte så intresserade av att prata med oss journalister. Här ligger en misstänksamhet i luften mot media. Det känns så fort man kommer in genom dörren. Så det är svårjobbat och det känns som om de vill sätta oss på plats.

Vilken blir den stora frågan på mötet tror du?

- Frågorna om partiets stadgar. Det handlar om vem som ska ha makten över partiet och det är frågor som även blir oändligt diskuterade av fler partier.

- Flera ska petas ur partistyrelsen. Man föreslår till exempel inte omval av partiveteranen Mikael Jansson från Göteborg och nuvarande vice ordföranden Jonas Åkerlund. Det är nog många inte så nöjda med och man kan ana ett missnöje med det.

- Barnfrågorna och förslag om en ny industripolitik tror jag däremot inte blir så omdiskuterade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.