Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Birgitta Ohlsson hade ett minst sagt pressat schema under Liberalernas dag i Almedalen. Många är intresserade av hur utmanaren till partiledarposten ser på framtiden.

"Vi måste bli mer socialliberala"

Jan Björklund stod på den stora scenen. Birgitta Ohlsson stod på flera mindre – och var minst lika mycket i fokus på Liberalernas dag. – Jag vill dra oss mer åt den socialliberala mitten, säger hon.

Med drygt ett år kvar till valet pågår en strid om partiledarposten i Liberalerna. Birgitta Ohlsson har utmanat partiledaren Jan Björklund inför landsmötet i höst.
Dålig tajming, tycker Liberalerna i Göteborg, som uttalat sitt stöd för Jan Björklund med argumentet att partiet behöver få utveckla sin politik i lugn och ro och inte ägna sig åt interna strider så tätt inpå ett riksdagsval.
Huvudpersonen själv har en annan syn på den saken.
– Vi har ett landsmöte och vi är inte Nordkorea – man får ställa upp om man får förfrågan. Så funkar det i ett demokratiskt parti, säger Birgitta Ohlsson.

Inga nyheter från Björklund

Medan den sittande partiledaren Jan Björklund på en pressträff presenterar ett program om 34 punkter, om hur Sverige ska bli ett möjligheternas land för fler människor – "nej, det finns inget helt nytt i programmet, det är en sammanställning av sådant vårt förnyelsearbete lett fram till" – rör sig Birgitta Ohlsson denna måndag i Almedalen mellan en ändlös rad av seminarier. Det handlar om varför det går så trögt när jämställdheten trots att alla är feminister. Om EU:s framtid och om mänskliga rättigheter. 
Och intresset är stort för den liberala utmanaren. Vart hon än går följer journalister och andra intresserade efter henne med frågor om framtiden. I en kort paus på väg mellan två seminarier får vi ett par minuter på egen hand med henne och frågar hur hon ser på det här med tajmingen.
– Det har hänt flera gånger i Liberalernas historia att partiledare har kommit ett eller två år innan ett val. Per Ahlmark blev vald i november på ett landsmöte och det var val i september året efter, så det är inte helt ovanligt. 

Inte rädd för splittring

Hon är inte rädd att personfrågan riskerar att splittra partiet. Tvärtom tycker hon att partiet kunde gjort mer för att lyssna av hur vindarna i rörelsen blåser.
– Jag tycker att vi kunde varit ännu mer öppna och tillåtit en rådgivande medlemsomröstning. Det hade gett ännu mer signaler om förnyelse och öppenhet, säger hon.
Varför hade det varit bra med ett byte nu?
– Vi har gått tillbaka i riksdagsvalen de senaste tio åren. Vi har haft ett förnyelsearbete som inte gett tillräcklig valuta i väljaropinionen och då tror jag att ett av sätten att förnya är att också göra ett byte på partiledarposten.
Vad är det du vill göra annorlunda än Jan Björklund?
– De ideologiska skillnaderna är inte avgrundsdjupa på något sätt – vi delar mycket av inriktningen. Men jag vill också dra oss mer mot den socialliberala mitten. Det handlar om tyngdpunkten i politik och tonfallet, den ideologiska trovärdigheten. Där har vi nog en ganska annorlunda ton i många frågor.
I en debattartikel i Expressen utvecklar hon resonemanget, och skriver om att M och KD skenat iväg högerut och dragit Alliansen med sig. Därför måste Liberalerna stärka sin socialliberala profil och dra samarbetet mot den politiska mitten och ta strid för liberala värderingar.
Och om du inte blir partiledare i höst. Vad händer då?
– Jag kommer inte lämna partiet som medlem. Jag kommer inte att göra något dramatiskt avhopp, men jag kommer inte att finnas med som kandidat till nästa riksdagsval.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.