Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi har en ganska bra bild över vad som hänt"

Polisen i Umeå tycker sig ha en bra bild av vad som hände i lägenheten där en sjuårig pojke knivhöggs till döds. Misstankarna mot den anhållne mannen är starka och på tisdagen ställs han inför häktningsdomstol.

På söndagsmorgonen larmades polis till en lägenhet i stadsdelen Tomtebo i Umeå. Rop på hjälp hade hörts och i den aktuella bostaden hittades en sjuårig pojke mycket svårt knivskuren. Han avled av sina skador. Två personer greps och anhölls efteråt, en man och en kvinna som båda är anhöriga till barnet. Kvinnan släpptes samma kväll och är inte längre misstänkt, men den 53-årige mannen sitter kvar i sin cell.

Häktning i säkerhetssalen

Han begärdes på måndagen häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord. Åklagaren menar att det finns risk för att han kan fly eller förstöra utredningen om han släpps fri. Häktningsförhandlingen hålls i säkerhetssalen i polishuset i Umeå på tisdagsförmiddagen.

Hos tingsrätten i Umeå finns inga domar mot 53-åringen från de senaste fem åren. Polisen kommenterar inte om han är känd hos dem sedan tidigare. Fortfarande lämnas mycket lite information om mordet ut, men Inga-Lena Jonasson, presstalesman på polisen i Västerbotten, menar att utredningen går snabbt framåt och att många frågor redan fått svar.

– Vi har en ganska bra bild över vad som har hänt, säger hon.

Under måndagen koncentrerades arbetet till att säkra bevisning och prata med inblandade och grannar.

– Vi fortsätter med förhör, vi knackar dörr. De tekniska undersökningarna väntas bli klara under dagen, säger Inga-Lena Jonasson.

Öppnar stödtelefon

Den anhållne mannens försvarare, advokat Jonas Wiklund, vill inte säga något om hur hans klient ställer sig till anklagelserna före häktningsförhandlingen.

Efter mordet har Umeå kommun inrättat en stödtelefon. På kommunens hemsida välkomnas den som vill ha någon att prata med om händelsen att kontakta socialtjänstens mottagningsenhet. En diakon finns också på plats i Svenska kyrkans sommarverksamhet Kyrkstugan för samtal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.