Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mår du dåligt, har något hemskt hänt dig – eller känner du dig ensam? Det finns en rad olika jourtelefoner att ringa till. Anonymt förstås. Arkivbild.

"Vi har öppet när alla andra har stängt"

Ensamhet och svåra tankar – under högtider som jul och nyår kan livets problem ofta bli mer påtagliga. Många behöver stöd och trycket har som vanligt varit högt hos landets jour- och hjälplinjer.

Telefon, mejl eller chatt – Svenska kyrkans jourhavande präst går att nå på flera sätt. I genomsnitt tar tjänsten emot drygt 200 samtal per dygn, och även chatten brukar gå varm på kvällarna, berättar Monika Oskarsson som svarade i chatten på julaftonskvällen.

"Yngre personer i år"

Det har inte varit fler än vanligt som hörde av sig under julen. Däremot präglades samtalen kanske till viss del av högtiden, berättar hon.

- Människor söker oss för existensiella frågor som livet, döden och kärleken, det vi alla brottas med. Möjligen kan sådana frågor bli mer aktualiserade under storhelger, säger hon.

Maj-Britt Grufberg svarade i jourtelefonen hos Jourhavande medmänniskas jourtelefon på julafton. Dit ringer det alltid mycket – oavsett om det är storhelg eller ej, och volontärerna hinner i genomsnitt knappt ta emot var femte samtal som kommer. Julen var med andra ord som vilken dag som helst.

- Ja, hos oss ringer det egentligen hela tiden. Det är ständig kö, säger Maj-Britt Grufberg och fortsätter:

- Men det som jag tyckte var skillnad i år var att det också var yngre personer som ringde.

Stor beredskap

Självmordslinjen, som drivs av den ideella föreningen Mind, har haft gott om volontärer som har svarat i telefon under hela årets jul- och nyårshelgen. Den sistnämnda högtiden är särskilt svår för många, säger generalsekreterare Karin Schulz.

- Vi har verkligen försökt bemanna självmordslinjen mycket i år, eftersom nyårsdagen är den dag det sker dubbelt så många självmord som andra dagar, säger hon och fortsätter:

- På nyårsdagen fanns väldigt många volontärer som satt här.

Kvinnofridslinjen, en nationell stödtelefon dit kvinnor som utsätts för våld och hot kan ringa, har besvarat runt hundra samtal per dygn under denna jul- och nyårshelgen, säger Åsa Witkowski, enhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala som driver linjen.

- Vi har haft många samtal, När det är helg, och särskilt i år när det varit en så lång helg, så är behovet att prata med en stödlinje extra stort, säger hon till TT och fortsätter:

- Men det är samma samtal som vi har under andra dagar och samma frågor vi får. Många är så isolerade.