Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Yasir Shukat driver affären Manhattan på Drottninggatan. Han var i butiken i fredags under terrorattacken.

"Vi försökte täcka kropparna"

Yasir Shukat, som driver en butik i Stockholms city, blev vittne till de fruktansvärda scenerna på Drottninggatan i fredags. Efter att lastbilen rusat fram hjälpte han till att täcka över de döda.

Yasir Shukat driver butiken Manhattan, en institution i Stockholms butiksliv som i många år funnits i hörnan av Drottninggatan och Gamla Brogatan. I dag öppnade han butiken som vanligt vid halv elva.

- Livet måste fortsätta. Man kan inte stänga igen och gömma sig inne, säger han.

I fredags hamnade hans butik i händelsernas centrum.

- Personal ropade om en lastbil och att ringa polisen. Jag gick ut och såg en hund död och i blod, sedan såg jag kropparna en bit bort.

- Vi försökte täcka dem. Tyvärr hade vi ingenting i butiken och först blev det plastsäckar, fortsätter han.

"Respektlöst"

Yasir Shukat upprördes också över att människor filmade kropparna när han kom ut på gatan.

- Det är respektlöst. De kunde ha filmat lastbilen och då den for fram. Inte kroppar och delar av människor. Det här är inte fiktion, ingen film, det är på riktigt.

Han berättar om rykten som spreds snart efteråt, om attacker på olika platser. Det gjorde allt värre.

- Då trodde man att det var en attack som i Paris. Folk blev ännu räddare.

Yasir Shukat arbetade också den dag i december 2010 då Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds några tiotal meter bort i andra riktningen på gatan. Den här gången var det värre.

- Han dödade sig själv. Nu har även andra dött. Folk var i panik här utanför. Hemskt.

Blommor och meddelanden

Andra dagen efter terrordådet fortsatte människor under morgonen att komma till området kring Åhléns för att hedra offren. Många gråter, någon sträcker fram en näsduk. Folk stannar till vid blomsterväggen utanför varuhuset och fotograferar eller lägger ner blommor. Många turister som är på besök stannar till, och nya blommor, flaggor och små skrivna meddelanden tillkommer.

Gull Brundin och Alexandra Svanberg Persson, besökare från Kungälv, har tagit sig hit för att se med egna ögon innan de åker hem.

- Man tror inte att det är sant. Det känns ändå så främmande. Fastän vi står här nu och ser det och har sett på tv, säger Gull Brundin.

- Man har tyckt att det varit tryggt i Sverige, tillägger hon.

Dämpade röster

Många stannar även till på Sergels torg där blommorna nu täcker halva trappan. Stockholms stad har beslutat att flytta blomhavet från väggen vid Åhléns till Sergelstrappan och ständigt kommer fler skottkärror med blommor.

Det är förvånansvärt tyst. Folk är dämpade, rör sig försiktigt och tyst och talar med låga röster. Som om de inte vill störa.

Lotta och Björn Wandrell är på morgonpromenad och har just lagt ned rosor vid blomsterväggen som nu ska flyttas.

- Vi har gått hela Drottninggatan ned och lagt ner blommor på vägen, berättar de.

- Man vill visa respekt för de som drabbats och vi vill känna att det är vår stad. Det här är vår hembygd, vi är uppväxta här och vi vill visa att vi ska ha ett annat minne. Det får inte bara bli ett minne av sorg att vara här.