Hans Dahlgren är veteranen som har jobbat både för Olof Palme och Ingvar Carlsson. De senaste fyra åren har han ständigt synts i statsminister Stefan Löfvens närhet när det handlat om utrikespolitik. Som Löfvens statssekreterare i utrikesfrågor är det han som har förberett och förhandlat inför viktiga EU-toppmöten.
Nu tar han ett kliv framåt och blir själv ansiktet utåt.
- Det känns väldigt bra och väldigt speciellt, säger Hans Dahlgren om sin nya roll.
- Skillnaden är att jag kommer att ha ett stort ansvar för det utåtriktade nu.
Väcka EU-intresset
Den största frågan just nu i EU-politiken är vad som händer när Storbritannien lämnar EU, för tillfället är det mesta osäkert om brexit.
I slutet av maj är det val till EU-parlamentet och då gäller det att väcka väljarnas intresse för EU-frågor, att vara ute i hela landet, träffa folk och prata om europeisk politik.
I regeringsförklaringen lyfte Stefan Löfven fram att EU-länder som bryter mot unionens värderingar och rättsstatens principer ska möta kännbara konsekvenser, något som Hans Dahlgren håller med om.
- Så det blir att göra, sammanfattar Dahlgren sina arbetsuppgifter.
Palmes pojke
70-årige Hans Dahlgren har lång erfarenhet från arbete i regeringskansliet och för det socialdemokratiska partiet.
- En närmare presentation är nog rätt överflödig, sade Stefan Löfven när han presenterade sin nye EU-minister.
Hans Dahlgren började på UD i mitten av 1970-talet och blev pressekreterare till Olof Palme 1977. Han var även departementsråd och utrikespolitisk rådgivare till Palme – och en av dem som brukar kallas för Palmes pojkar.
Han har jobbat nära många ministrar genom årens lopp, bland annat var han kabinettssekreterare för dåvarande utrikesminister Anna Lindh.
I slutet av 1990-talet var Hans Dahlgren FN-ambassadör i New York och han var då Sveriges representant i FN:s säkerhetsråd, eftersom Sverige då hade en tillfällig plats i rådet.