Vem har mest att frukta?

ANNONS
|

Programledarna Mats Knutson och Camilla Kvartoft kan andas ut. Sveriges television har äntligen lyckats samla alla partiledarna till debatt, för första gången sedan valet 2010.

Politikerna drar i stället djupt efter andan, för dem är det är mycket som står på spel i kväll.

Det kan tyckas lite överdrivet, när mer än halva mandatperioden återstår. Om det hade varit en fotbollsmatch skulle vi befinna oss i 37:e minuten av första halvlek, påpekar statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson från Göteborgs universitet.

- Det är klart att valet 2014 inte avgörs nu, det lär hända mycket än, säger han.

Men Henrik Ekengren Oscarsson tror ändå att det partierna gör nu får stor betydelse om två år. Det pågår redan en lågintensiv valkampanj, där alla vill nöta in budskap och påverka väljarnas verklighetsuppfattning.

ANNONS

- Sådant tar tid, vi såg det med alliansen och arbetslinjen, det tog två år innan vi lärde oss den. Det gäller att ha ganska enkla budskap, som hela tiden upprepas.

Så vilka budskap vill partierna lyfta nu för att de ska hinna få fäste i vårt undermedvetna i tid till valet om två år?

Henrik Ekengren Oscarsson tycker Socialdemokraterna verkar satsa på att nöta in att "regeringen har misslyckats", "den är tom på idéer". Det tycks fungera, han hör i alla fall allt oftare folk upprepa de orden. Regeringen satsar i stället på att betona sin pålitlighet, erfarenhet och enighet, på temat man vet vad man har men inte vad man får.

För de stora partierna handlar kvällens debatt mycket om att vara duktigast på att få tittarna att tro på den egna verklighetsbilden.

Småpartierna är mer upptagna av att synas. En mätning från SOM-institutet nyligen visade att de nya partiledarna fortfarande är tämligen okända i befolkningen.

Det är med andra ord ganska mycket som krävs för att verkligen lyckas i en partiledardebatt. Att misslyckas är däremot lätt – och dyrt. En allvarlig tabbe i kvällens partiledardebatt kan ge motståndarna ett vapen i åratal. Den som inte tror att politiken är långsint kan fundera över hur länge Mona Sahlin kommer att få pikar om Toblerone eller när Sofia Arkelsten inte längre får frågor om rösträttens införande.

ANNONS

Så vem av partiledarna har mest skäl att vara nervös inför kvällens debatt?

Här är några kandidater:

  1. Stefan Löfven. Det socialdemokratiska partifolket har skyhöga förväntningar, men nye partiledaren är oerfaren och har inte hunnit plugga in alla sakfrågor. Argumentet om regeringens idélöshet devalverades lite när inte heller S hade särskilt många nya förslag i sin ekonomiska vårmotion.
  2. Fredrik Reinfeldt. Moderatledaren har trumf på hand genom sin erfarenhet och för att han leder en fungerande allians. Men argumentet har försvagats den här mandatperioden när alliansen är mer oenig och regerandet sköts i minoritet.
  3. Annie Lööf. Centerledaren är nästan lika oerfaren som Löfven, samtidigt som hon i likhet med Reinfeldt måste försvara regeringspolitiken. Dessutom har hon fått intern kritik för tidigare felsägningar.
  4. Göran Hägglund. Kristdemokraternas ledare har samma problem med opinionssiffrorna som C och är internt ifrågasatt. Men ofta har han lättare att charma tv-tittarna än delar av det egna partiet.
  5. Jan Björklund (FP), Gustav Fridolin (MP), Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) har alla partikamrater som tycker att de borde klara att göra mer avtryck i politiken.
ANNONS