Maria Stenlund är med.
Maria Stenlund är med.

Vem blir svensk mästare i Wordfeud?

ANNONS
|

Drygt 20 aspiranter på SM-titeln möts i Hallsberg i nio spelomgångar under två dagar. Det blir första gången ett SM avgörs och vem som helst kan delta.

– Wordfeud kan förenklat beskrivas som Alfapet på nätet, förklarar Tomas Hagenfors, en av initiativtagarna till helgens SM.

– Man behöver en avancerad mobiltelefon eller en surfplatta för att kunna delta. Dessutom måste man ladda ned spelet i form av en app – ett litet program.

Man får slumpmässigt sju bokstäver, som man ska lägga på spelplanen i mobilen eller surfplattan så, att de ger så många poäng som möjligt. Totalt ska man spela 104 bokstäver och man kan använda sju i varje omgång, ända tills färre än sju återstår.

ANNONS

Med bokstavsbrickorna ska man sätta ihop ord som finns i svenska språket.

– Om de finns i svenska akademiens ordlista, så är de godkända, fortsätter Tomas Hagenfors.

– Det vanliga i Wordfeud är att alla former som finns i språket kan användas. Däremot är bara grundformer tillåtna i Alfapet. När man spelar Wordfeud i vardagslag, har man 72 timmar på sig för varje drag. I SM måste det gå fortare.

– Man har bara 30 minuter på sig för alla dragen. Spelarna sitter mitt emot varandra och har en liten avskärmning mellan sig, så att de inte kan tjuvkika på varandras mobiler eller surfplattor, berättar Tomas Hagenfors.

Den som har flest poäng, när alla bokstavsplattor är lagda, vinner. Om man har bokstavsplattor kvar, när tiden är ute, förlorar man dock – oavsett poängställningen.

Maria Stenlund från Borås är en av de wordfeudspelare som samlas i Hallsberg för att göra upp om SM-titeln.

– Jag tror mig inte om att nå någon topplacering men jag deltar heller inte för det utan för att få träffa några av dem jag spelar mot över nätet i verkliga livet.

Maria har hållit på med Wordfeud i drygt två år och kom i kontakt med spelet av en slump.

ANNONS

– Min chef satt ofta upptagen med sin mobil på lunchrasterna och jag frågade, vad det var, som var så intressant. Jag fick en beskrivning, laddade in appen, när jag kom hem och sedan var jag fast, förklarar Maria Stenlund.

Bara sedan mitten av februari i år har hon spelat nästan 700 matcher, så hon kommer väl förberedd till SM-tävlingarna.

– Spelet tar tid och kräver mycket tålamod, så det passar bra, att jag delar intresset med min man, tillägger Maria Stenlund.

För något år sedan var Wordfeud den stora spelflugan. Få kan ha undgått det.

– Men många har nog tröttnat sedan dess, tror Maria Stenlund. Det är de verkligt bitna som är kvar.

Och vad Wordfeud betyder? Ja, det blir så enkelt som ordfejd på svenska.

ANNONS