Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En whiplerskada 1995 ändrade Lenas yrkesinriktning från dagmamma till skrattpedagog.

Varva ner med <br>ett skratt

Ett skratt förlänger livet. Det gamla påståendet instämmer skrattpedagogen Lena Thornander i. "Jag tror vi tar livet för allvarligt ibland. Det är meningen att vi också ska njuta under vår tid på jorden. Sådant är att kunna skratta."
Att jobba med skrattgympa är inte detsamma som att gå omkring med ett ständigt flin i ansiktet. Nej det är skillnad på skratt och skratt. Människor skrattar olika och av vitt skilda skäl.
Själv säger Lena Thornander att under arbetstid är hon en social skrattare. Det ligger henne närmast i yrkesrollen. Men privat är hon humorskrattaren som ser det humoristiska i livets små trivialiteter.
Lena Thornander är Stockholmstjej. Hon gick i Blackebergs skola och sedan Kristofferskolan i Bromma. 1987 lämnade hon huvudstaden och flyttade till Borås sedan hon mött blivande maken Frank.

För Lena började alltsammans med en svår pisksnärtsskada 1995. Den förvärrades sedan under ett halvtidsjobb som dagmamma.
- Jag förstod då att jag fick ändra yrkesinriktning helt. En helg 2000 gick jag på en instruktionskurs i Kalmar och lyssnade till en kvinna som varit i Indien och utbildat sig i skrattets helande verkan.
Med den kursen i ryggen startade Lena Thornander ett eget företag året efter. Hon gick på halvtid ut till firmor för att få personal att må bättre genom skratt.
- Här fanns något att bygga vidare på. Men vissa inslag var lite löjliga. Man skulle skratta som en elefant eller en pingvin och göra rörelser till. Det blev lite för barnsligt. Jag började bearbeta om alltsammans.
2003 hade Lena jobbat fram ett helt nytt koncept. Hon började med kurser med upp till trettio personer samtidigt. Den äldsta deltagaren som drog på smilbandet var 83 år.

- Träningen följer kroppens eget rörelseschema. Inget pass är det andra likt oavsett om det är samma personer som ingår.
Ett leende på läpparna kombinerat med ett gapskratt sätter igång blodcirkulationen och ökar syreupptagningen. Både talpedagogen och sångpedagogen tar liksom Lena också bukmusklerna till hjälp i sin utbildning.

Enligt Lena Thornander gör hennes skrattgympa att du blir fortare frisk från halsinfektion och besvärlig torrhosta. Det hjälper också mot ledverk och stress.
- När jag nu väl lärt mig hur min kropp svarar på skratt blir jag av med en vanlig förkylning på tre dagar. Det viktigaste med skrattgymnastiken är att vara engagerad.
- Det finns många olika skratt. De som gör att man skrattar ut, de som man skrattar åt och de som sårar. Jag jobbar för att skratta med. Man ska inte skratta på fel sätt åt barn. De blir väldigt sårade framför allt om de inte får någon förklaring till varför de skrattas åt.
Dagens humor kan Lena Thornander ibland ställa sig frågande till. Hon är medveten om att just humor kan vara en genrationsfråga men tycker generellt att det i dag är för mycket underlivshumor.
- Själv föredrar jag den lite finurliga humorn när man sitter leende och ser på lustigheterna.
Hon tycker att svenskarna är lite tröga till sinnet och inte är nyfikna på andra saker.
- Jag tror vi tar livet för allvarligt ibland. Det är meningen att vi också ska njuta under vår tid på jorden. Sådant är att kunna skratta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.