Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Varningsskott mot inkräktare på Musköbasen

Två utländska medborgare tog sig in på Musköbasen mitt i natten. Skyddsvakten upptäckte personerna och avlossade varningsskott – något som sker ytterst sällan på militärt område. Inkräktarna anhölls senare av åklagare.

- De har olovligt befunnit sig vid det militära skyddsobjektet. Vid omhändertagandet har skyddsvakten skjutit varningsskott på grund av att individerna inte agerat enligt skyddsvaktens direktiv, säger Magnus Jirlind, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten, till TT.

Intrånget upptäcktes vid 01-tiden under natten mot söndagen. Magnus Jirlind har ingen närmare information om de omhändertagna personerna eller vad de gjorde.

- Den informationen har jag inte alls. Jag vet inte vad de avgett i de förhör som gjorts, säger han.

Obehörigt tillträde

Det rör sig om två utländska medborgare. Personerna överlämnades till polisen och har senare anhållits av jouråklagare misstänkta för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

- Efter förhör med personerna kommer åklagaren att fatta nya beslut, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen.

Jouråklagaren vill inte kommentera ärendet.

- På måndag kommer det att lottas på en ordinarie åklagare och den åklagaren får ta ställning till vad som kan sägas, säger Karin Rosander, kommunikationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Insprängd i berget

Musköbasen, som ligger insprängd i berget på Muskö i Haninge kommun söder om Stockholm, är ett militärt skyddsobjekt och personerna omhändertogs i enlighet med skyddslagen.

- Det är en stor inhägnad innan man kommer in på själva anläggningen. De har befunnit sig på området när skyddsvakten har uppmärksammat dem. Exakt var de befunnit sig vet jag inte, säger Magnus Jirlind.

TT: Hur vanligt är det att ni skjuter varningsskott?

- Det hör verkligen inte till vanligheten. Människor i regel har respekterat tillträdesförbud på militära skyddsobjekt.

Böter eller fängelse

Att vistas utan tillstånd på ett skyddsobjekt kan ge böter eller fängelse.

Anläggningen inne i berget har en yta som motsvarar Gamla stan i Stockholm. Försvarsmakten har avvecklat delar av sin verksamhet där, men torrdockorna används fortfarande för underhåll av marinens fartyg.

- Marinbasens huvudverksamhet är i Karlskrona men den finns också på Muskö. Det finns också planer på att lägga mer på Muskö, säger Magnus Jirlind.