Den senaste tidens smittspridning har lett till rekordhög sjukfrånvaro och karantän i Sverige. Något som riskerar att orsaka stora problem med fjärrvärme och elförsörjning.
Den senaste tidens smittspridning har lett till rekordhög sjukfrånvaro och karantän i Sverige. Något som riskerar att orsaka stora problem med fjärrvärme och elförsörjning. Bild: Johan Nilsson/TT

Varningen från MSB: fjärrvärme och el hotas av höga smittotal

Smittspridningen ökar. Rekordmånga tvingas stanna hemma från jobbet och sitta i familjekarantän. Nu varnar MSB och Energiföretagen för att ökningen kan få allvarliga följder, rapporterar Aftonbladet.
– Det är inte så att en stad stängs av nu, men risken finns faktiskt att det händer, säger Daniel Lundqvist på Energiföretagen till tidningen.

ANNONS
|

Kurvan över antalet nya smittofall i Sverige pekar brant uppåt – och har gjort så den senaste tiden. Men än ser inte toppen ut att vara nådd.

Nu varnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att smittan kan leda till omfattande problem för svensk fjärrvärme och elförsörjning.

– Den bilden vi har av läget i samhällsviktiga sektorer är att det är ansträngt men inte kritiskt, men vi hör också en oro inför kommande veckor redan innan de nya scenarierna. Jag tror att man sett att smittan överträffat Folkhälsomyndighetens tidigare scenarion och tänkt att det kunnat bli värre, säger Svante Werger, särskild rådgivare på MSB, till Aftonbladet.

ANNONS

Elförsörjning särskilt känslig: ”Precis på gränsen”

Till samhällsviktiga sektorer räknas bland annat vård och omsorg, produktion av livsmedel, transport, elförsörjning, samt vatten och avlopp.

Man lyfter framför allt upp elförsörjningen som en särskilt känslig verksamhet. Detta då driften av elnät i vissa fall är beroende av specialkompetens. Specialkompetens som skulle vara svår att ersätta vid eventuell sjukfrånvaro och karantän.

Bilden av det ansträngda läget bekräftas även av flera energibolag, och särskilt drabbade är fjärrvärmebolag på mindre orter runtom i landet.

– I en mindre ort i Västsverige är fem av åtta sjuka eller i familjekarantän. Det är precis på gränsen av vad de klarar av. Om det blir ett haveri kan de inte hantera det. Ett värsta scenario är att ett bolag får en störning i produktionen och måste stänga värmen en tid, säger Daniel Lundqvist på branschorganisationen Energiföretagen till Aftonbladet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS