Sedan omkring tre år tillbaka har det skett en kraftig ökning av lustgasbruk i berusningssyfte, enligt Bång Arhammar som är överläkare och tillförordnad verksamhetschef vid Giftinformationscentralen.
Samtidigt har antalet samtal från vården ökat kraftigt, framför allt om unga människor som har fått allvarliga nervskador efter att de använt lustgas. Bång Arhammar jämför med tiden före 2019, när det knappt kom in några frågor alls om lustgas.
– Vi vet att många använder lustgas för att bli berusade, och valborg är en tid då det är vanligt att unga berusar sig på olika sätt.
Stor ökning av samtal
Hittills i år har Giftinformationscentralen fått in 298 samtal kopplade till skadlig användning av lustgas – jämfört med 146 samtal samma period förra året.
Sammanlagt inkom 589 frågor i fjol, att jämföra med 434 frågor 2022. Ofta handlar frågorna – som ställs av såväl vården som privatpersoner – om allvarliga skador som nervskador och blodproppar efter upprepat lustgasbruk.
"Stark missuppfattning"
Att lustgasen har fått ett sådant genomslag som berusningsmedel tror Bång Arhammar beror på att det råder en stark missuppfattning om att lustgas är ofarligt..
– Lustgas inom vården är ofarligt, medan lustgas som man använder i berusningssyfte tvärtom verkligen är riskabelt, säger hon.
Fakta: Lustgas
De senaste åren har användandet av lustgas skjutit i höjden bland ungdomar och unga vuxna.
Lustgas används inom vården, bland annat vid förlossningar, och namnet kommer av att man blir fnittrig och avslappnad av den.
Kortvarigt användande kan leda till att man svimmar eller får köldskador vid inandning direkt från tuben. På lång sikt slår lustgasen ut vitamin B12, vilket kan leda till nervskador, blodproppar och psykoser.
Källa: Giftinformationscentralen