Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lavinprognoser.se varnar just nu för laviner i bland annat västra Vindelfjällen och södra Jämtlandsfjällen. Arkivbild.

Varning för laviner i fjällen

Flera laviner har gått i fjällen de senaste dagarna och risken för nya är betydande.

Vid en lavin i Kittelfjäll på söndagen begravdes en man i snömassorna. Han kunde grävas fram med hjälp av sina vänner och klarade sig undan svårare skador.

På annandagen utlöste tre skidåkare en lavin på Svartberget i Åre. Lavinen var ungefär 40 meter bred och 80 meter lång. Inte heller där skadades någon allvarligt.

Efter att stora mängder snö fallit råder det betydande lavinfara – nivå tre på en femgradig skala – i västra Vindelfjällen och södra Jämtlandsfjällen, enligt Naturvårdsverkets tjänst lavinprognoser.se.

"Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker", lyder varningen.

Mycket folk på fjällen

I västra Härjedalsfjällen bedöms lavinfaran som måttlig, nivå två.

- I nuläget är det mycket folk som rör sig på fjällen och då är det fler som blir drabbade. Runt jul–nyår brukar det vara mycket, säger Karin Trolin, som jobbar på Åre lavincenter och är områdesansvarig för prognoserna för Jämtland och Härjedalen.

Karin Trolin uppmanar den som är ute på fjället att följa lavinprognoserna. Förutom lavinprognoser.se har många skidanläggningar egna varningar.

- Är det lavinfara ska man inte åka där det är över 30 grader brant.

Utrustning och kunskap

De laviner som drabbar människor är i 85 procent av fallen utlösta av oss själva, berättar Karin Trolin.

- Man kanske åker på ett ställe där man inte har koll, eller följer efter någon annan utanför ett skidområde. Eller så tycker man bara att det ser fint ut och åker, säger hon.

Karin Trolin rekommenderar att ha med sig transceiver, sond och spade – och kunskap.

- Man ska inte köpa sig övertro, men prylarna är ens nödutgång. Om olyckan är framme måste man lära sig hantera den så att man snabbt kan hitta sina kamrater. Det kan man göra via en kurs eller med kompisar som kan.