Båtfolk uppmanas kommande veckorna att hålla utkik efter havstulpaner. Arkivbild.
Båtfolk uppmanas kommande veckorna att hålla utkik efter havstulpaner. Arkivbild.

Varning för havstulpaner i Östersjön

Båtar förtöjda i Östersjön riskerar att drabbas av angrepp från havstulpaner de närmaste veckorna. Nu varnar Svenska båtunionen båtägarna, så att de ska hinna tvätta bort kräftdjuren innan de växer sig fast på skroven.

ANNONS
|

Det är hög tid att se över botten på båten om den ligger i vattnet utmed kusten vid Sörmlands, Stockholms, Upplands och Gävleborgs län, samt runt Gotland och Åland. Mätstationer i regionen har nämligen uppmärksammat att havstulpaner är i färd att bilda kalkskal.

- Vi ser trots den varma sommaren att det inte sker tidigare än normalt, säger Peter Karlsson, verksamhetschef på Svenska båtunionen, som utfärdat varningen.

ANNONS

Havstulpaner kläcks som larver och simmar fritt i havet. De bosätter sig sedan på hårda ytor, vilket ställer till det för båtägare.

- De sätter sig på båtens botten och får båten att gå långsammare och ökar bränsleförbrukningen.

Därför är det klokt att nu ta fram skrubborsten i stället för det betydligt sämre alternativet – målarburken.

- När havstulpanerna nyss har satt sig går det lättare att tvätta bort dem. Väntar man två veckor eller längre kan det krävas hårdare arbete. Att undvika bottenfärgsanvändning är ett viktigt steg till att förbättra miljön i våra sjöar och hav, säger Peter Karlsson.

TT

Fakta: Håll båten fri från havstulpaner

Angrepp på båten från havstulpaner sker under deras settlingsperiod (då de bildar skal), som normalt pågår under en till två veckor. Svenska båtunionen rekommenderar följande motåtgärder för att undvika användandet av giftig skyddsfärg.

+Handtvätt – skrubba rent båten för hand med en borste.

+Båttvätt – ta båten till en tvättanläggning för båtar.

+Skrovduk – täck båtens underdel med en duk.

+Båt på land – dra upp båten från vattnet under settlingsperioden.

+Semestra i sötvatten – havstulpaner lever bara i saltvatten.

ANNONS