Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varning för äldre?

Många äldre är en livsfara i trafiken, anser Jan-Inge Gustafsson, chef för ett äldreboende i Västerviks kommun.
Nu kräver han att en skylt sätts upp för att varna bilisterna för stapplande pensionärer.

- Det måste finnas massa äldreboenden som ligger vid vägen. Dessutom blir antalet dementa i Sverige fler och fler samtidigt som många äldre blir allt piggare. Det gör att fysiskt vitala personer utan möjligheten att göra en rimlig bedömning av trafiken riskerar att bli en trafikfara, säger Jan-Inge Gustafsson till Västervikstidningen.


Under en resa i Skottland såg han ett vägmärke som varnade för äldre, och som verksamhetschef för Sundsgårdens äldreboende i Hjorted ville han sätta upp en liknande skylt på hemmaplan. Men Vägverket sade nej. Några sådana skyltar existerar inte.


För att ett nytt vägmärke ska införas i den svenska faunan krävs ett beslut av regeringen om ett ny vägmärkesförordning. Några planer på att riva upp den nuvarande finns dock inte.
Men Jan-Inge Gustafsson ger inte upp.


- Jag har väldigt svårt att förstå att det ska vara så krångligt för att få till en varningsskylt. Nu kanske jag i alla fall har väckt frågan till liv. Jag får väl starta en blogg eller något där jag kommer att driva frågan vidare, säger verksamhetschefen till VT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.