Att tafsa på någon är ett övergrepp, konstaterar polisen, som varnar för en kommande 'tafsardag'. Arkivbild.
Att tafsa på någon är ett övergrepp, konstaterar polisen, som varnar för en kommande "tafsardag". Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Varning för Tiktokutmaning efter skolors larm

Polisen varnar för vad de kallar en "tafsardag" och uppmanar vuxna att polisanmäla misstänkta brott. Det är på skolor och bland fältassistenter man sett uppmaningen spridas bland unga och kopplat in polisen.

ANNONS

– Anledningen till att vi ville gå ut brett och varna är för att uppmärksamma föräldrar på att barns beteenden kan vara brottsliga, säger Manuel Firpo, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef på Södermalm i Stockholm.

Det är på appen Tiktok den så kallade utmaningen att tafsa på någon, filma det och dela klippet i sociala medier en specifik dag nästa vecka spridits. I vilken omfattning spridningen skett är otydligt, men polisen anser ändå att varningen behövs.

– Ungdomar vet inte vilka konsekvenser det får utan ser det som en kul grej. Och då ser vi att föräldrar kan ta chansen att prata med sina barn om vad som är lagligt och vad som är lämpligt, säger Manuel Firpo.

ANNONS

Ingen misstänkt

Uppmaningen har framförallt spridits i form av en så kallad "challenge" i appen Tiktok. Plattformen, som förra året hade 500 miljoner användare i hela världen, används till att spela in 15 sekunder långa filmklipp som sedan bearbetas på olika sätt. Klippen syns i följarnas och andra användares flöden. Man kan även skriva privata meddelanden i appen.

I en "Tiktok challenge" utmanas användare att lägga upp en video om något specifikt. Avsändare till utmaningen kan vara en enskild användare eller företag som vill plantera in sitt varumärke och indirekt låta användarna skapa deras reklamfilmer.

Än så länge har polisen inte fått in några anmälningar mot någon som tafsat och filmat. Det finns inte heller några anmälningar mot någon som misstänks ha dragit igång uppmaningen att tafsa.

Om det är ungdomar som startat uppmaningen i tron att det är en kul grej eller om det är vuxna med något annat uppsåt är oklart.

Tiktok inte inkopplat

– Jag tror personligen att det är ungdomar som inte vet var gränser går för vad som är tillåtet och inte utifrån det brottsliga perspektivet, säger Manuel Firpo.

Polisen håller nu kontakten med fältassistenter och skolor som uppmärksammat vad som är på gång. Internetspaning på Tiktok och andra plattformar som Snapchat, Instagram och Twitter fortsätter också.

ANNONS

Polisens dialog med bolagen bakom plattformarna där uppmaningarna till brott mot barn sprids verkar trevande – eller helt obefintlig.

– Jag vet inte hur det är i det här ärendet. Det finns rutiner kring när vi har begäran kring saker som sker på deras plattformar. Men jag kan inte svara på hur mycket samverkan vi har i sådana här frågor, säger Manuel Firpo, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef på Södermalm i Stockholm.

Helena Björk/TT

Prata med barn om risker på internet

Polisens tips på frågor att ställa till barn:

Hur ser en vanlig dag ut på nätet för dig?

Vet du hur du ska göra för att ”blocka” någon? Visa mig!

Känner du att du kan prata med mig eller någon annan vuxen om nätet?

Finns det någon annan du känner att du kan prata med?

Har någon frågat dig eller någon kompis om nakenbilder? Vad tänker du om det?

Är du orolig för att bilder på dig kan spridas?

Pratar du och kompisarna om det?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS