Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säpo och polisen förbereder sig för att hantera en valrörelse med ett hårt debattklimat och ökad hotbild mot politiskt aktiva. Arkivbild.

Varnar för tillståndslösa demonstrationer

Polisen varnar för att extrema grupper struntar i att söka demonstrationstillstånd i den kommande valrörelsen.

Polisen och Säpo berättade vid en pressträff om hur man arbetar med att skydda valrörelsen inför valet i höst.

En utmaning är extremistiska grupper. Polisen pekar särskilt på vit maktrörelsen, till exempel NMR, och den autonoma valrörelsen, till exempel AFA:

- De här rörelserna utgör inget hot mot demokratin, men typiskt sätt genererar de ordningsstörningar och brott i anslutning till allmänna sammankomster, säger Stefan Hector, polisens kommenderingschef för valrörelsen 2018.

"Livsfarlig situation"

Polisens principer för att dämpa konflikterna är bland annat att ha dialog med grupperna, klargöra spelreglerna och underlätta för dem att på lagliga vägar framför sina åsikter.

- Vi har väldigt långtgående skyldigheter att säkerställa att även obehagliga åsikter får framföras, säger polisens rättschef Martin Valfridsson.

Vid flera tillfällen den senaste tiden har extrema grupper arrangerat tillståndslösa demonstrationer. Valfridsson vädjar till alla att söka tillstånd, för att undvika upploppsliknande situationer där människors liv kan riskeras.

- Det kan skapa en fullständigt livsfarlig situation, om båda sidor fortsätter med att inte söka tillstånd, säger han.

Svårt att garantera

Valfridsson pekar på att polisen annars har svårt att garantera säkerheten om demonstranter och motdemonstranter drabbar samman. Med demonstrationstillstånd kan polisen förbereda sig.

- Det blir enklare för oss att förebygga upploppsliknande situationer, att människors trampas ihjäl eller får stenar i huvudet, säger Valfridsson.

Om en grupp demonstrerar utan tillstånd kan den som är ansvarig dömas för brott mot ordningslagen. Polisen har dock en skyldighet att skydda även icke tillståndsgivna demonstrationer, eftersom grundlagen och rätten att uttrycka sin åsikt väger tyngre.

Måste ge tillstånd

Nazistiska NMR:s närvaro under Almedalsveckan i Visby förra sommaren skapade en het debatt. NMR planerar att vara närvarande där även i år.

Polisen betonade vid pressträffen att möjligheterna att neka någon tillstånd för en demonstration är mycket små. Huruvida NMR ska få hyra en plats av kommunen för till exempel att slå upp ett mötestält är däremot inte en polisiär fråga.

Polisen uppgav vid pressträffen också att man gör en särskild insats för att säkerställa valets genomförande i utsatta områden.

Info om störningar

Enligt Stefan Hector har polisen fått in underrättelseinformation om att tidigare val, såsom lokala val, kyrkoval och riksdagsval störts i sådana områden. Det har till exempel handlat om försök att hindra kvinnor eller meningsmotståndare från att rösta.

- Vi kommer att lägga särskild kraft vid att säkerställa opinionsbildning och valets genomförande i utsatta områden, säger Hector.

Han kan dock inte bedöma hur stort eller litet det problemet är i de utsatta områdena eller om det har ökat de senaste åren.

Andra utmaningar för speciellt Säpo är risken för att främmande makt ska försöka påverka opinionen i olika sakfrågor för att skapa splittring och att skydda förtroendevalda från våld och hot under valrörelsen.

Polisens särskilda insats kommer att pågå fram till att regeringsbildningen efter valet är klart.