Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Böda kronopark finns de bäst bevarade järnålderslämningarna i hela Europa. Här planerar statliga Sveaskog att öka avverkningstakten. Arkivbild.

Varnar för hot mot unikt fornminnesområde

Statliga Sveaskog ska öka avverkningstakten i ett område med unika fornminnen på norra Öland. Arkeolog Jan-Henrik Fallgren vid Uppsala universitet, som tidigare gjort utgrävningar i området, anser att fornlämningar riskerar att komma till skada, rapporterar Sveriges Radio.

I Böda kronopark finns de bäst bevarade järnålderslämningarna i hela Europa. Där finns åtta byar som är helt intakta från 300–700-talet med nästan 200 välbevarade husgrunder, berättar Jan-Henrik Fallgren, som kallar avverkningsplanerna "tragiska".

- Man ser husväggar, åkrar, hägnadssystem, gårdar och byar och sambandet mellan bebyggelse och odling. Det är bara där i hela Europa som man kan se det så tydligt, säger han till TT.

Framför allt ser han en risk för att fornminnen som ännu inte grävts fram tar skada, både av markberedning och trädplantering.

Men Sveaskog avfärdar kritiken mot avverkningsplanerna. Företagets landskapsekolog Peter Bergman säger till radion att man kommer att vara extra försiktig och observant i samband med arbetet i området.