Varmare vårväder väntas

Nya köldrekord och snö i söder – så har majvädret i landet varit den senaste tiden. Men till helgen blir det varmare för många och även sol här och där.

ANNONS
|

Det senaste köldrekordet slogs i Visby under natten till torsdag: –7,8 grader, den lägsta majtemperaturen där sedan mätningarna startade i mitten av 1800-talet.

I norr dröjer sig kylan kvar. Umeå hade under natten –7,0 grader och snöfall under morgonen. Temperaturen är den lägsta i maj i staden sedan 1981.

- Varmluften som är på väg in över landet kommer inte nå upp riktigt över norra Norrland i helgen, utan där är det fortsatt snöfall här och var, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.

ANNONS

- I resten av landet kommer det att vara stigande temperaturer.

Det blir varierande molnighet under fredagen. I Götaland och delar av Svealand väntas tvåsiffriga plusgrader, upp mot 15 grader.

Värmen ökar sedan något under helgen och störst solchanser blir det på lördagen.

- Det är fortsatt kyligt i norra Norrland, men i resten av landet blir det en del sol.

Varmast får Götaland och sydligaste Svealand med över 15 grader på sina håll, medan Norrland får 2 till 8 grader, med minus i fjällen.

Kylan verkar hålla sig borta nästa vecka.

- Den varma luften är kvar och kommer också att dra sig upp över norra Norrland. Däremot blir det ostadigare väder med en del regnområden som passerar.

ANNONS
TT

Fakta: Temperaturrekord

Det har varit ovanligt kallt i hela landet den senaste tiden och nya köldrekord har satts.

Under natten till torsdagen var det –7,8 grader i Visby, den lägsta majtemperaturen där sedan mätningarna startade 1859.

Den hittills lägsta majtemperaturen i Götaland uppmättes i Lommaryd den 1 maj 1917: –12,0 grader.

I Svealand, Flötningen, uppmättes –18,4 grader den 3 maj 1981, och i Norrland står Fjällnäs för den lägsta majtemperaturen hittills: –24,1 grader den 3 maj 1981.

Källa: SMHI

ANNONS