Totalt kommer 22 vargar att skjutas under årets licensjakt. Arkivbild.
Totalt kommer 22 vargar att skjutas under årets licensjakt. Arkivbild.

Vargjakten startar trots överklagan

Efter flera rättsliga turer drar licensjakten på varg i gång i fem län på måndagsmorgonen. Och förutsättningarna för jakt ser goda ut, säger jaktvårdskonsulent.

ANNONS
|

I Värmland har länsstyrelsen beslutat om licensjakt på högst sex vargar inom ett område som omfattar reviret Vimyren. Det är ett stort geografiskt område och kommer sannolikt att delas upp i flera jaktlag, tror Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägarförbundet.

- Det kommer att vara jägare ute i morgon (tisdag). Det har kommit snö i området, så förutsättningarna för en lyckad jakt är goda, säger han till TT.

ANNONS

Jägarna är välförberedda och Glöersen tror att jakten kommer att gå lugnt till.

Turerna kring jakten har varit många. Svenska rovdjursföreningen, som är emot, har överklagat länsstyrelsens beslut men fått avslag i både förvaltningsrätten och kammarrätten. Nu har man i stället vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen, som meddelar att beslut i frågan troligen kommer att fattas först i februari.

- Det är olyckligt, men det är inte mer vi kan göra åt det. Vi får hoppas att Högsta förvaltningsdomstolen så småningom kommer fram till något klokt som gör att det inte blir fler sådana jakter på ett så dåligt underlag, säger Torbjörn Nilsson, ordförande för Svenska rovdjursföreningen, till TT.

Med nuvarande beslut får jägarna skjuta totalt 22 vargar i fem län i särskilt angivna områden under perioden 2 januari till 15 februari 2018. I Värmland får sex vargar skjutas, i Dalarna sex, i Västmanland sex, i Gävleborg två och i Örebro län två vargar.

TT

Fakta: Vargbeståndet

De senaste inventeringsresultaten från Naturvårdsverket vintern 2016/17 visar att det finns cirka 355 vargar i Sverige. Det är ungefär lika många som förra vintern då resultatet visade 340 vargar.

Hela den skandinaviska vargstammen härstammar från endast fem invandrande vargar från den finskryska populationen. Den smala avelsbasen innebär att vargstammen kan drabbas av negativa effekter på grund av inavel.

Sverige delar vargpopulation med Norge men den största delen av populationen återfinns i Sverige. Den finns framför allt i Mellansverige med tätast koncentration i Värmlands, Dalarnas, Örebro, Gävleborgs, Västmanlands och delar av Västra Götalands län.

2016 tros det ha funnits 415 vargar i Sverige. Orsakerna till minskningen tros vara fler. Den naturliga variationen i dödsfall och födslar tros vara en, licensjakt riktade mot revir är en annan möjlig orsak. Skyddsjakter och illegal jakt påverkar också.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS