Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vargjakten över i Västra Götaland

Jakten på varg är avlyst i Västra Götaland. En fälldes i Mellerud och en är påskjuten under söndagseftermiddagen på Kroppefjäll, enligt länsstyrelsen.

Västra Götaland hade en jaktkvot på två vargar. Den första vargen sköts i trakterna av Dals Långed.

Den andra vargen som är påskjuten klockan 16.15 på söndagseftermiddagen fanns på Kroppefjäll inom Färgelanda kommun. Det är troligen den stora alfahane som setts i området och som väger nära 50 kilo.

- Jag vet inte om den är skadad eller död, det måste undersökas först. Jag har precis fått uppgifterna, säger Göte Johansson, jägare och rovdjursansvarig för länsstyrelsen i Västra Götaland.

Enligt Göte Johansson, som tillhör ett jaktlag i skogen nära Dals Lång-Ed är vädret ett problem även denna andra dag av årets vargjakt.

- I går snöade spåren igen. Nu regnar det och är väldigt blött i markerna, säger han.

Göte Johansson visste vid halv ettiden på söndagen inte vilken jägare som skjutit den första av de två tillåtna vargarna i Västra Götalands län.

- Det är svårt med mobiltäckningen ute i skogen. Och det är många jaktlag som deltar i vargjakten.

De båda vargar som får skjutas i Västra Götaland ingår enligt NRK Östfold i den cirka tio djur stora Halden-Dals Ed-flocken.

Även i Värmland hade jägarna vid halv tvåtiden skjutit varg. Den första vargen fälldes vid halv ett tiden i Ransberg väster om Ransäter, uppger lokala medier.

Senare under söndagen ytterligare två vargar i Värmland.

En fälldes vid Bortan utanför Arvika, medan ytterligare en varg i Sunneområdet först besköts och sedan fälldes i samband med eftersök, meddelar länsstyrelsen i Värmland. Det var vid 14-–14.30-tiden.

Kvar finns därmed ytterligare tre vargar att skjuta i Värmland.

I Dalsland och Värmland finns det även norska jägare som vill skjuta varg på den svenska sidan, uppger NRK.

Men aktivister såg till att vargen inte stannade kvar och väntade på norrmännen. Vargarna sprang i motsatt riktning över gränsen, till den norska sidan i stället.

De norska jägarna var upprörda av de svenska vargvännernas agerande.

– De uppträdde väldigt provocerande. De hade med sig lösspringande hundar och väsnades i skogen, klagade en norrman i radion.

Hur många norrmän som deltar i den svenska jakten är oklart. Det räcker att den som är jaktledare är registrerad i Sverige som godkänd vargjägare, enligt NRK:s talesman.

Jakten på varg återupptogs på söndagsmorgonen i de län där det fortfarande återstår tilldelade djur att skjuta.

I Dalarna, där fem av de sex tilldelade vargarna fälldes redan under första jaktdagen, återupptas spårningen av en varg som det avlossades skott mot. Visar den sig vara oskadd kommer jakten att lysas på igen, enligt länsstyrelsen i Dalarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.