Var tredje vuxen har sömnproblem

ANNONS
|

Sedan början av 90-talet har folkhälsoproblemet dålig sömn blivit dubbelt så vanligt. Minst. Stress och ökade krav i arbetslivet kan vara en förklaring.

Vid den vanligaste typen av sömnstörning, insomni, är det fler kvinnor än män som drabbas. Drygt var tredje kvinna över 55 år har problem.

- Vi vet inte riktigt varför. Kvinnor sover bättre än män rent fysiologiskt. Att kvinnor i regel har mer ansvar och dubbelarbete är säkert en komponent av det, det kan också vara så att kvinnans sömn är ytligare i någon bemärkelse, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet och Karolinska institutet.

När sömnproblemet var som störst sov Meta Dalshammar bara några få timmar per natt. Hon tog insomningstabletter men sömnen blev kortvarig och resten av natten gick åt till att grubbla.

ANNONS

- Det är frustrerande och man tänker nej inte en natt till. Tanken på att man måste få sin sömn är extremt stressande. Till slut får jag svårt att andas, säger hon.

Sömnproblemen startade för tio år sedan när Meta Dalshammar gick in i väggen. Trots att hon läst allt hon kunde komma över om sömn och sömnbesvär blev det inte bättre.

- Jag kan inte minnas när jag senast sov en hel natt.

Konsekvenserna av dålig nattsömn kan bli förödande – trafikolyckor är bara ett exempel. Sömnstörda är också oftare inblandade i andra olyckor, på arbetsplatser eller i hemmet.

Men kronisk sömnstörning kopplas också till sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, depression och fetma.

Man vet att störd sömn påverkar immunförsvaret negativt, stör vitala minnesfunktioner, rubbar omsättningen av blodfetter, påverkar hunger- och mättnadsregleringen, rubbar andra känsliga hormonella system – kort sagt, påverkar nästan alla kroppsliga funktioner.

- Det är rätt självklart att en kronisk störning av en så fundamental funktion som sömn måste ge de här effekterna, säger Jan Hedner, professor i farmakologi vid Sahlgrenska akademin och överläkare vid kliniken för sömnstörningar.

I höstas gick Meta Dalshammar en sömnkurs. Sömnsvårigheterna har minskat och i natt vaknade hon bara till två gånger. Kursen gav kunskaper om avslappning, stressreaktioner och kroppskännedom. Deltagarna fick träffa en psykolog och prata gränssättning, för att de inte ska ta på sig för mycket ansvar.

ANNONS

Dessutom fördes dagböcker om hur sömnen såg ut, vilka orostankar man hade samt när och vad man åt under dagen. Med hjälp av uppgifterna skapar deltagarna personliga handlingsplaner för att lösa problem som orsakar sömnlöshet.

Meta Dalshammar har nya rutiner. Hon tränar regelbundet på gym och träningen ger henne mer energi på dagen och ro på kvällen. En ny kvällsritual gör att hon kan somna utan tabletter.

- Först diskar jag och sedan läser jag en lagom spännande bok. När det är svårt att sova försöker jag stänga ute alla tankar genom att visualisera mig på en strand och lyssna på vågorna, säger hon.

Ät inte middag sent och undvik koffein- och alkoholhaltiga drycker under eftermiddagen.

Varva ner en timma innan sänggående. Undvik tv- och datoranvändning.

Sovrummet bör vara mörkt, svalt och tyst.

Träna på att slappna av.

Ta till vara på dagsljuset och gå promenader.

Lägg dig och gå upp ungefär samma tid varje dag. Ligg inte kvar trots en sömnlös natt.

Vid oregelbundet nattarbete, ta en 10-30 minuters tupplur innan passet.

Källa: Sjukvårdsupplysningen

ANNONS