Var fjärde operation ställdes in på Danderyds sjukhus i fjol. Arkivbild.
Var fjärde operation ställdes in på Danderyds sjukhus i fjol. Arkivbild.

Var tionde operation ställdes in

Tio procent av alla operationer i Stockholms län ställdes in förra året – sammanlagt över 10 000 ingrepp. Fler operationer ställdes in på grund personal- och platsbrist än något år tidigare.

ANNONS
|

Av länets sju sjukhus var situationen värst i Danderyd. Mer än var fjärde operation, 4541 stycken, ställdes in på Danderyds sjukhus under 2016. Det kan jämföras med motsvarade siffra tio år tidigare: 30 operationer, visar ny landstingsstatistik som Dagens Nyheter tagit del av.

- Det är patienterna som kommer i kläm. Stockholm hade för ett år sedan väldigt få köer till operation. Nu har köerna växt på sig ordentligt, säger Johan Styrud, kirurg på Danderyds sjukhus, till DN.

ANNONS

Den absolut vanligaste orsaken till att operationer ställs in är att patienten uteblir, enligt ett tjänsteutlåtande från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. För att förhindra det har sjukhusen ökat sin information om hur viktigt det är att förbereda sig och infinna sig på utsatt tid. Ett förslag finns om att patienten, liksom i öppenvården, får betala en avgift om besöket inte avbokats 24 timmar innan.

Vårdköerna har dessutom vuxit kraftigt i år. I slutet av augusti stod 5489 personer i kö för vård på Karolinska universitetssjukhuset, en ökning med 43 procent jämfört med året innan. Även köerna till barnoperationer har blivit längre.

TT

ANNONS