Omkring 14 procent av personerna som låtit testa sig i Stockholm har antikroppar mot covid-19, enligt tester från företaget Werlabs. Arkivbild.
Omkring 14 procent av personerna som låtit testa sig i Stockholm har antikroppar mot covid-19, enligt tester från företaget Werlabs. Arkivbild. Bild: Marijan Murat/AP/TT

Var sjunde testad bär på antikroppar

Omkring 14 procent av personerna som låtit testa sig i Stockholm har antikroppar mot covid-19, enligt tester från företaget Werlabs.
– Det är inte säkert att det är representativt men det är ett stort material, säger vd Henrik Forsberg.

ANNONS

Företaget har analyserat 50 000 prover från vecka 18 till 24. Av dem personer som valt att testa sig i Stockholm de senaste sex veckorna har nästan var sjunde person antikroppar.

I Göteborg är andelen som har antikroppar enligt företaget 11,5 procent och i Malmö 5 procent. Snittet över samtliga tester ligger på 10,8 procent.

Stick i armvecket

Hur representativt resultatet är för befolkningen i stort är svårt att säga, enligt Henrik Forsberg.

– Det är inte säkert att det är representativt men det är ett stort material. Det är en beskrivning av de som gått till oss för att testa sig, det är ingen studie eller undersökning.

ANNONS

Testerna har inte varit snabbtest och proverna har tagits av utbildade sjuksköterskor genom ett stick i armvecket.

Delar med Folkhälsomyndigheten

Träffsäkerheten i testerna ligger över 99 procent, enligt vd:n. Informationen som samlats in delas anonymt med Folkhälsomyndigheten.

– Vi har haft en väldigt god dialog, säger Henrik Forsberg.

När Folkhälsomyndigheten undersökte hur många i landet som kunde ha antikroppar visade 1 104 analyserade prover från vecka 18 att 7,3 procent hade antikroppar i Stockholm, 4,2 procent i Skåne och 3,7 procent i Västra Götaland.

Det var betydligt lägre än vad Folkhälsomyndigheten tidigare gått ut med om att en fjärdedel av invånarna i region Stockholm skulle vara smittade eller ha varit smittade den 1 maj.

Niklas Svahn/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS