Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Var sjunde svensk har gått genom isen

När isen ligger blank på fjärden, solen skiner och liksom drar ut oss i det vackra, vintriga. Då lurar faran. Var sjunde svensk uppger att de gått genom isen och hamnat i vattnet. Och aldrig drunknar så många hundar som under vintern.

I Västsverige just nu är det väl få som lockas att ge sig ut på de få isar som över huvud taget ligger. Men längre norrut kan isarna locka. Härligt – men farligt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under perioden november – februari drunknar dubbelt så många hundar som under resten av året, enligt Agria Djurförsäkringar. Januari 2014 var extra dyster – då drunknade tolv hundar.

När det gäller människor finns det ett samband mellan alkohol och isolyckor. För hundarna handlar det snarare om att de inte kan ta sig upp själva igen på isen om de hamnat i en vak. Och att matte eller husse kan rädda dem är det heller inte så stor chans för. Bär isen inte en hund, bär den heller inte en människa.

Människor som ger sig ut på isen ska ha med sig säkerhetsutrusning, men slarvet är stort. Enligt en undersökning från Trygg Hansa har bara en fjärdedel av de vuxna med sig utrustning som isdubbar och räddningslina.

Många lär dock av misstagen. Var sjunde svensk uppger i undersökningen att de någon gång gått genom isen, och bland dem som tidigare gått genom isen har mer än varannan numera med sig utrustning.

Varje år dör i snitt 13 personer i isolyckor i Sverige. 2014 var dock ovanligt dystert – då dog 16 personer, åtta mer än 2013.

Fakta: Om olyckan är framme

• Försök ta dig upp, där det finns is som bär.

• Ta det lugnt, även om vattnet är isigt kallt.

• Använd dubbar eller andra hjälpmedel. Jobba metodiskt

• Kryp eller åla dig på isen när du kommit upp.

• Ligg stilla och vänta på hjälp.

Källa:Trygg Hansa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.