Var sjunde man är positiv till sexköp

Var sjunde svensk man är positivt inställd till sexköp, visar en ny Sifo-undersökning.
– Det är häpnadsväckande. Det visar hur etablerad synen är att män har rätt att köpa en annan människas kropp, säger Jacob Flärdh, generalsekreterare på organisationen Child10.

ANNONS
|

Det är antitrafficking-organisationerna Realstars och Child10 som beställt Sifo-undersökningen där 1 000 personer tillfrågats om sin inställning till att personer köper sex.

Bland männen hade 14,4 procent en positiv inställning till att personer köper sex. Bland kvinnor skiljde sig synen dramatiskt. Bara 1,4 procent, alltså drygt en av hundra kvinnor, hade en positiv inställning till att personer köper sex.

Malin Roux Johansson: ”Resultatet är bedrövligt”

– Det är häpnadsväckande. Vi har haft sexköpslagen i 20 år. Att var sjunde man är positivt inställd till att personer begår detta brott visar tydligt att vi har väldigt långt kvar att gå, säger Jacob Flärdh.

Malin Roux Johansson är generalsekreterare på organisationen Realstars.
Malin Roux Johansson är generalsekreterare på organisationen Realstars. Bild: Anna Sigvardsson

– Resultatet är bedrövligt. Det visar att det kommer behövas omfattande insatser för att förändra de här attityderna. Och att den nuvarande sexköpslagen inte har den avskräckande effekt som vi förväntar oss att den ska ha, säger Malin Roux Johansson, generalsekreterare på Realstars.

ANNONS

Undersökningen visar också att kunskapen om brottet inte nått ut till hela befolkningen. Av de 1 000 svarande var det bara drygt 80 procent som kände till sexköpslagen och att det är olagligt att köpa sex i Sverige.

Sifo-undersökning om sexköp

Totalt intervjuades 1000 personer. 499 män och 501 kvinnor. Så svarade de:

Fråga: Vilken inställning har du till att personer köper sex?

Kvinnor:

Mycket positiv – 0,1 procent

Ganska positiv – 1,3 procent

Ganska negativ – 9,4 procent

Mycket negativ – 85,7 procent

Tveksam, vet ej – 3,5 procent

Män:

Mycket positiv – 2,7 procent.

Ganska positiv – 11,7 procent

Ganska negativ – 26,8 procent

Mycket negativ – 50,7 procent

Tveksam, vet ej – 8,1 procent

Häromveckan lanserade Realstars och Child10 en fejkad sugardejtingsida, Hyrflickvän.se. Under tre dagar registrerade sig hela 808 män på sajten med tron om att de skulle kunna hyra en tjej via sajten. Av dem ville var sjätte man hyra en minderårig flicka.

LÄS MER:Var sjätte man ville hyra minderåriga tjejer på fejkad sugardejtingsida

Sexköpare recenserar kvinnorna på nätet

I dag släpper organisationerna också rapporten i ”Sexköparens värld”. Där har man bland annat tittat på hur sexköpare diskuterar kvinnor i recensioner och sexköparforum.

“Jag provade S___ (19) i Malmö igår. Hon var väl inte den bästa, men acceptabel för ”töm och glöm”. Min recension var därför inte alltför positiv av förklarliga skäl” lyder ett av citaten som lyfts i rapporten.

LÄS MER:Var tionde svensk man har köpt sex

LÄS MER:"Jag brukade säga att jag var en lycklig hora"

“Låt dom som vill knulla ifred snutjävlar: Just nu är ni så åt helvete ute och seglar vad gäller tillslag och konfrontationer med helt vanliga tjejer som vill tjäna en slant till familjen” lyder ett annat.

– Det som blir tydligt är hur dessa män argumenterar för att rättfärdiga sitt beteende. Man gör sig själv till en ”good guy” och bygger upp bilden av den ”frivilliga kvinnan” som blir exploaterad. Samtidigt som man diskuterar kvinnor som en vara eller produkt, som man köper. Att ”nu har jag köpt kvinnan och då kan göra lite hur jag vill med henne”, säger Jacob Flärdh.

ANNONS

Kopplas till organiserad brottslighet

Sexhandel och trafficking utgör enligt Unicef världens näst största industri inom den organiserade brottsligheten. I Sverige har frågan debatterats flitigt det senaste året, inte minst efter GP:s granskning Systrar om sexhandeln med unga skolflickor och där närmare 400 sexköpare kartlades. I samband med det lanserade GP en telefonsvarare för personer med erfarenhet av sexhandel, där mängder av kvinnor från hela landet för första gången delade med sig av sina upplevelser.

LÄS MER: Systrar talar ut – hör kvinnornas vittnesmål om män som köper sex

LÄS MER:GP-podden ”Systrar” kan vinna stort radiopris

Debatten fick senare nytt liv när TV4-profilen Paolo Roberto och Kungsbacka-politikern Hans Forsberg (M) båda greps efter att ha köpt sex av kvinnor i två lägenhetsbordeller.

Kräver insatser av politiker

Nu kräver organisationerna Realstars och Child10 att svenska politiker agerar.

– Det behövs en kombination av öronmärkta resurser för att slå hål på myterna om prostitution samt informationsinsatser för att förändra den här skeva synen som så många män har. För i slutändan är det här en fråga som män måste börja ta tag i. Det handlar om sexuellt våld mot kvinnor och det är männen som står för efterfrågan, säger Malin Roux Johansson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS