Var sitt liv under samma tak

ANNONS
|

En ny hushållskategori håller på att växa fram. Par-singeln - en blandning mellan singel- och flerhushåll.

- Detta är människor som tar med sig sitt singelbeteende in i en relation, säger Jennie Bäckman på analysföretaget United Minds. Man fortsätter att vara en mental singel trots att man lever i ett parförhållande.

För många är singel i dag en livsstil, inte ett civilstånd. I takt med att singellivet accepterats har det blivit en självklar del av de flesta unga människors livscykel.

- Det är både önskvärt och förväntat att man är singel under en period, säger Jennie Bäckman. Singellivet är inget man flyr ifrån, det är ganska så trevligt. Det står nu mer för självständighet och mod att välja och vänta. Man är alltså gärna singel men inte ensam.

ANNONS

Par-singeln har utvecklat en viss typ av livsmönster som han eller hon trivs bra med. Kompisarna betyder mycket och man har hittat saker man gillar. Väl inne i ett förhållande är par-singeln inte ett dugg intresserad av att kompromissa eller ändra på sig.

De har var sin ostsort i kylskåpet. Var sin müsli på bordet. Var sitt bröd i brödburken. Hon gör sina saker, han sina.

- Det fungerar utmärkt eftersom både vill ha det så, säger Jennie Bäckman. Ingen känner sig överkörd.

Nästan hälften av göteborgarna bor i singelhushåll, men andelen har minskat något de senaste tio åren. Numera är det fler män än kvinnor som bor ensamma i sin bostad.

Varje år gör Statistiska Centralbyrån omfattande intervjuer med cirka 6 000 svenskar, och drar olika slutsatser om hur människor lever från dessa stickprov.

För GP:s räkning har SCB gjort en speciell körning på frågor om boende som ställdes till göteborgarna år 1992-93 respektive år 2002-03. Tabellerna här intill bygger på svar från 582 personer vid första tillfället och 621 personer tio år senare.

- Statistiken visar något fler sammanboende jämfört med andra befolkningsregister. Men det kan hänga samman med att vi gör de flesta intervjuerna hemma hos folk, säger Eva Högstorp, handläggare på SCB.

ANNONS

Det är svårt att neka till att man är sambo om det står herrskor och kläder i hallen hos den ensamstående kvinnan. Men förmodligen rör det sig bara om marginella skillnader, totalt sett.

Ensamboende i denna undersökning är bara de som vid intervjutillfället bodde helt själva. Sammanboende är gifta eller ogifta som bodde med en partner av motsatt kön. Ensamstående men ej ensamboende kan vara allt från ungdomar som bor i föräldrahemmet och äldre som bor hos sina vuxna barn till människor som har inneboende eller kompisar som bor ihop.

Enligt stickprovsundersökningen ökade det skattade antalet ensamboende män 18-84 år från 47 000 till 54 000, samtidigt som det skattade antalet ensamstående kvinnor minskade från 55 000 till 53 000.

Under samma tid ökade andelen sammanboende från 56 till 58 procent. Förklaringen ligger i att Göteborgs befolkning ökade med 36 000 invånare under tioårsperioden, och fler valde att bo med en partner.

Numera är det fler män än kvinnor som bor ensamma. Bland annat beror det på att barnen oftare bor hos mamman.

- Undersökningen bygger på skattningar av relativt små bastal. Det kan slå fem procent både uppåt och nedåt i statistiken, garderar sig Eva Högstorp på SCB.

ANNONS