Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Av de 10 391 ansökningar om kontaktförbud som skickades in beviljades 2 921 stycken förra året. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar menar att det är för svårt att få ett kontaktförbud i dag. Arkivbild.
Av de 10 391 ansökningar om kontaktförbud som skickades in beviljades 2 921 stycken förra året. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar menar att det är för svårt att få ett kontaktförbud i dag. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Var fjärde ansökan om kontaktförbud beviljas

Förra året beviljades drygt var fjärde ansökan om kontaktförbud, enligt statistik från Åklagarmyndigheten. Vänsterpartiet kräver att det ska vara lättare för våldsutsatta kvinnor att få kontaktförbud utfärdat.

V-ledaren Nooshi Dadgostar anser att det i dag är för svårt för en kvinna att få en ansökan om kontaktförbud beviljad mot till exempel en våldsam partner eller före detta partner.

– Vi märker att det är för svårt att få det i dag och att området blir för snävt, säger hon.

– När ansökan inte blir beviljad och man inte känner sig trodd då ger man lite upp om att få skydd från samhället.

Det är åklagare som beslutar om kontaktförbud och det finns olika nivåer. Ett vanligt kontaktförbud innebär ett förbud för att besöka, kontakta eller följa efter den skyddade kvinnan. Av de 10 391 ansökningar om kontaktförbud som kom in förra året beviljades 2 686 vanliga kontaktförbud och 245 stycken i andra kategorier.

Det finns också utvidgat kontaktförbud. Det innebär att en person inte heller får vara i närheten av den skyddade personens bostad, arbetsplats eller andra ställen där den skyddade kvinnan brukar vara. I den kategorin beviljades 27 kontaktförbud under hela förra året.

Större område

Dadgostar anser att många kontaktförbud bör gälla för ett utvidgat område redan från början.

– Området blir för snävt. Man kommer aldrig fram till det utvidgade kontaktförbudet. Vi tycker att man ganska tidigt behöver ett stort område, säger hon.

– Området behöver utvidgas ytterligare, annars riskerar kvinnor att behöva möta sin förövare när de är ute med barnen på lekplats eller när de handlar i butiken.

Det finns i dag även möjlighet att utfärda ett särskilt utvidgat kontaktförbud. Det förutsätter dock att ett tidigare utvidgat kontaktförbud överträtts.

Vänsterpartiet vill också utreda om området för särskilt utvidgade kontaktförbud behöver kunna vara ännu större än i dag. Kristdemokraterna föreslog nyligen att ett förbud ska kunna omfatta en hel kommun eller till mer än en kommun i särskilda fall.

Bjuder in

– Vi vill titta på hur stort det här området ska vara och om det kan bli ännu större. I grund och botten handlar det om att det inte är kvinnorna som ska behöva begränsa sin rörelsefrihet, utan våldsverkaren, säger Dadgostar.

Ett utvidgat kontaktförbud kan, om tidigare förbud överträtts, kombineras med elektronisk fotboja. V är även öppet för att titta på om sådan boja bör användas oftare.

Det finns idag också möjlighet att utfärda ett förbud för en våldsverkare att befinna sig i samma bostad, även om bostaden är gemensam.

Debatten om hur utsatta kvinnor ska skyddas bättre från våldsamma partners eller före detta partners har fått ny fart efter flera uppmärksammade fall med dödlig utgång de senaste veckorna.

I söndags skickade jämställdhetsminister Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, ut en intressefråga till sina partiledarkollegor om att ha partisamtal om våldet mot kvinnor.

Regeringsplaner

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger till Aftonbladet att han vill bekämpa mäns våld mot kvinnor med en liknande plan som den som sedan förrförra året finns mot gängkriminalitet. Den innehåller 34 punkter – åtgärder – för att komma till rätta med problemet.

– Jag har bett mina tjänstemän att identifiera ytterligare åtgärder som man kan göra. Här kommer framöver en politisk process. Vi vill bjuda in till runda bord-samtal med kvinnoorganisationer men även med myndigheterna. Att börja där för att se vad staten mer behöver göra, säger Johansson till tidningen.

Miljöpartiets bägge språkrör Märta Stenevi och Per Bolund, samt partiets jämställdhetspolitiska talesperson Annika Hirvonen, är inne på samma linje i en debattartikel i samma tidning. De vill se ett "omfattande åtgärdspaket" och jämför också med tidigare åtgärder mot gängkriminaliteten.

MP föreslår bland annat att kvinnor som grupp ska omfattas av hatbrottslagstiftningen, så att brott som begås "utifrån hat mot kvinnor" ska kunna bestraffas på samma vis som brott mot till exempel folkgrupper.

Peter Wallberg/TT

Tea Oscarsson/TT