Riksdagens talman Andreas Norlén tror inte på att hålla ett eventuellt extraval samtidigt som EU-valet. Arkivbild.
Riksdagens talman Andreas Norlén tror inte på att hålla ett eventuellt extraval samtidigt som EU-valet. Arkivbild.

Valmyndigheten redo för extraval

Risken för ett extraval i vår har ökat. På fredagen samrådde talmannen med Valmyndigheten som nu kan få det stressigt.

ANNONS
|

- Vi har precis haft ett möte på talmannens initiativ i riksdagen och övergripande diskuterat extraval, säger Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist.

Om samtliga fyra statsministeromröstningar misslyckas, ska försöken att bilda en regering avbrytas och återupptas först sedan extraval till riksdagen hållits. Det valet måste hållas inom tre månader från den sista omröstningen.

Stor apparat

Tidsfristen på tre månader innebär att Valmyndigheten måste få många saker på plats på kort tid, samtidigt som förberedelser nu pågår för valet till Europaparlamentet den 26 maj. Ett eventuellt extraval innebär att valsedlar och valmaterial ska produceras, partier ska anmäla sig och sina kandidater och kommuner ska boka upp vallokaler och rekrytera personal.

ANNONS

- Att genomföra ett val är en stor logistikapparat. Det är väldigt mycket arbete som ska genomföras på extremt kort tid i sådana fall, säger Anna Nyqvist.

Men beredskapen finns, enligt Nyqvist, och Valmyndigheten avvaktar nu ett eventuellt beslut.

Samma mandatperiod

Ett extraval blir som ett ordinarie val men det gäller bara val till riksdagen. Den då nyvalda riksdagen samlas på den femtonde dagen efter valdagen. Då inleds ett nytt riksmöte med sedvanligt högtidligt öppnande med kungen i riksdagen.

Mandatperioden ändras dock inte, utan ordinarie val i september 2022 ska hållas ändå.

Det har diskuterats om ett extra val, om det måste hållas, bör samordnas med valet till EU-parlamentet den 26 maj. Dels för att inte behöva hålla två val under våren med de kostnader det medför, dels för att försöka hålla uppe valdeltagandet, som brukar vara mycket lågt i EU-valet.

Men talman Andreas Norlén tror inte att ett eventuellt extraval kommer att sammanfalla med EU-valet. I så fall måste han dra ut på regeringsbildningsprocessen, så att den fjärde och sista statsministeromröstningen hålls den 26 februari, eftersom extravalet måste äga rum inom tre månader.

ANNONS

- Det skulle vara praktiskt enklare, men jag har svårt att se hur det skulle vara möjligt, säger Norlén till tidningen Fokus, om att ha de två valen samtidigt.

- Jag kan inte se att det finns förutsättningar att ha en pågående process till den 26 februari.

Regeringsförhandlingar i midsommar

Skulle valet ändå hållas då, ska den nyvalda riksdagen samlas den 10 juni, elva dagar före midsommarafton. Då ska riksdagen först välja en ny talman, som därefter får återuppta försöken med att få fram en statsminister, det vill säga samma process som nu har pågått i två och en halv månad.

Risken är i så fall mycket stor att riksdagsledamöterna får ställa in sig på ett annorlunda midsommarfirande.

Opinionsmätningarna efter valet har hittills inte pekat på att de nuvarande styrkeförhållandena i riksdagen skulle ändras nämnvärt. Miljöpartiet och Liberalerna ligger farligt nära riksdagsspärren. Åker de ut blir läget delvis ett annat.

ANNONS

Men det är inte säkert att dagens mätningar återspeglar hur väljarna skulle ställa sig i ett extraval, vars fokus då skulle vara regeringsfrågan.

TT

ANNONS