Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Valfrihet kan bli ett slag i luften

Valfriheten i vården riskerar att bli ett slag i luften. Landstingen är nämligen dåliga på att ge tillräckligt med underlag för att välja.

Sedan förra året är det obligatoriskt för alla landsting att erbjuda fritt val av vårdcentral. Men redskapen för att kunna göra sitt val saknas.

– Patienterna vill ha mer information om kontinuitet, öppettider, läkarnas kompetens och om det går att parkera utanför vårdcentralen. Kvaliteten tar man mer för given, säger Ulrika Winblad Spångberg, forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap i Uppsala som granskat informationen till patienterna.

Informationen bör vara skräddarsydd så att det till exempel går att söka på vårdcentraler i närheten, eller där det går att få upp vårdcentraler med bra läkarkontinuitet.

Socialminister Göran Hägglund (KD) håller med om att det är tokigt att ha infört valfrihet utan att ge patienterna tillräcklig information så att de kan välja.

– Dels vill jag se ett webbaserat system där man enkelt kan se och jämföra. Sedan bör det också finnas tryckt material för den som känner sig mer bekväm med det, säger han.

Ett sådant system utreds av den nya myndigheten för vårdanalys.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.