Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Valet har räknats klart – inga större förändringar

Det har tagit lite längre tid än beräknat, men nu är kontrollräkningen av riksdagsvalet klar. Resultatet innebär inga större förändringar jämfört med det preliminära valresultatet.
– Genom att samarbeta kan vi göra så mycket mer för vårt land, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Resultatet i riksdagsvalet är kontrollräknat utan större förändringar jämfört med det preliminära valresultatet.

Övertag för de rödgröna

När den preliminära rösträkningen var klar hade de rödgröna partierna tillsammans 144 mandat, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

Anledningen till att rösträkningen tagit längre tid än beräknat uppges vara ett högt valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta samt att göra det närmare valdagen.

– Vi har räknat med allt från fredag kväll till söndag kväll, men kvaliteten är viktigare än tiden, sade Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten till TT i fredags.

Efter att räkningen ute bland länsstyrelserna nu är färdig vad gäller riksdagsvalet återstår ytterligare arbete för att fastställa valresultatet.

Jenny Stad, pressekreterare på Valmyndigheten:

– Nu upprättar länsstyrelserna protokoll över rösträkningen, därefter gör vi på Valmyndigheten en analys och granskning av alla resultat och kontrollerar att det inte finns avvikelser. Sedan gör vi en fördelning av mandaten mellan partierna i riksdagen och utser ledamöter och ersättare. Det är Valmyndighetens nämnd som sammanträder och fastställer resultatet.

Stad säger att nämnden kommer att sammanträda under förmiddagen.

Ingen mandatförändring

Mandaten är efter den slutliga rösträkningen fördelade på samma sätt som efter den preliminära.

– Det ser ut precis som det preliminära valresultatet. Inga förändringar i mandatfördelningen, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, till Sveriges Radio Ekot på söndagsförmiddagen.

Det som sker härnäst är att riksdagen öppnar den 25 september. Redan den 24 september ska ledamöterna välja talman och vice talmän.

Statsminister Stefan Löfven säger så här i en kommentar efter att det slutgiltiga valresultatet är klart:

– Det slutgiltiga valresultatet visar att vi socialdemokrater blivit det klart största partiet och har stöd av det största regeringsunderlaget, om inte de borgerliga partierna bryter sina löften och skapar ett gemensamt block med Sverigedemokraterna.

Han tillägger att det bara finns en "konstruktiv lösning för landets bästa: att bryta blockpolitiken".

– Nu måste alla anständiga partier ta sitt ansvar för att föra Sverige framåt. I denna process kommer ingen kunna få igenom all politik för sitt parti. Men genom att samarbeta kan vi göra så mycket mer för vårt land, säger Löfven.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fortsätter däremot att hävda att Vänsterpartiet inte borde räknas till det rödgröna blockets mandat.

– Det slutliga valresultatet är klart, och Alliansen förblir det största regeringsalternativet, långt större än Socialdemokraterna och betydligt större än den nuvarande regeringen. Om Stefan Löfven verkligen vill pröva möjligheterna att bilda en regering av sitt ”block” tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, bör han säga det i klartext, säger Ulf Kristersson i en skriftlig kommentar till TT.

– Om inte Stefan Löfven och regeringen avgår självmant kommer vi att rösta för att de ska avsättas när riksdagen återsamlas, säger han också.

Senast två veckor efter det att den nyvalda riksdagen samlats ska det, om Stefan Löfven sitter kvar, ske en statsministeromröstning. Om fler än hälften av ledamöterna röstar nej måste Löfven avgå. Därefter ska talmannen lägga fram förslag på en ny statsminister. Totalt kan talmannen lägga fram fyra förslag, och om inget av dessa godkänns av riksdagen ska extraval hållas inom tre månader.

HÄR presenteras den slutgiltiga rösträkningen.

Efter kontrollräkningen slutade resultatet så här:

S: 28,3 procent

MP: 4,4 procent

V: 8,0 procent

M: 19,8 procent

KD: 6,3 procent

C: 8,6 procent

L: 5,5 procent

SD: 17,5 procent

Mandatfördelning:

Rödgröna: 144

Alliansen: 143

Sverigedemokraterna: 62

Valdeltagande: 87,2 procent (6 535 271)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.