Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vaktmästaren Dag Eriksson blev elvaårige Linus stora trygghet i skolan. Nu har han fått utmärkelsen Mitt Stora Stöd, nominerad av Linus mamma.

Vaktmästaren som blev Linus räddning

Linus, elva år, har haft det tufft i skolan. Han blev ofta arg och frustrerad, hade svårt att sitta still och var oftare utanför klassrummet än i det. Men hos vaktmästaren Dag Eriksson fann han sin trygghet. Nu har Dag fått utmärkelsen Mitt stora stöd, nominerad av Linus mamma.

- Dag är Linus stora trygghet i skolan. Han har hjälpt honom så otroligt mycket och det gör att jag vet att Linus har det bra i skolan, berättar Sofia Sandström, Linus mamma, för TT.

Linus som har adhd har svårt för plötsliga förändringar och kan lätt bli arg och få vredesutbrott. En dag hittade vaktmästaren Dag Eriksson en arg och frustrerad Linus i korridoren utanför klassrummet. Dag Eriksson, som själv har en familjemedlem med adhd, kunde känna igen tecknen men också veta vad det var Linus behövde.

- Jag vet hur det kan vara. Jag tyckte inte man kunde lämna grabben ensam i korridoren, utan man får tar hand om honom, säger Dag Eriksson till TT.

Sedd och hörd

Linus fick följa med Dag in i vaktmästeriet och efter att han fått avreagera sig på några kartonger hade han varvat ner sig tillräckligt för att han skulle kunna berätta vad som blivit fel och varför han hade blivit arg. Under en period gick Linus in till Dag nästan varje dag.

- Han vill till mig för att han visste att där kunde han få ut sin frustration och sedan blev han lugn igen. Vi började prata om vad som var fel egentligen och varför han blev så arg den här gången. Och så fick han prata ut sig om det. Sedan kom vi varandra närmare och närmare.

- Linus kunde komma hem och säga att i dag har jag varit inne hos Dag. Jag var jättearg, men då fick jag komma in och slå på kartonger i stället för att riva saker i skolan. Jag tror att det har betytt jättemycket för Linus att det finns någon som ser och hör honom när han är jätteglad och när han är jättearg och ledsen, säger Sofia Sandström.

Vaktmästare på deltid

För drygt ett år sedan började Dag vara med i klassrummet och stödja Linus. Ganska snabbt märkte man att skolan fungerande mycket bättre. Och med påtryckningar från både lärare och Linus mamma Sofia Sandström ändrades Dags tjänst. Han är numera vaktmästare på deltid och resten av tiden är han med Linus.

- Det är så enormt roligt att se att han mycket mår bättre. Från den dagen vi träffade varandra första gången till i dag när han är med i klassrummet hela tiden. Vi har en lång bit kvar, men jag ser hela tiden att utvecklingen går framåt, säger Dag Eriksson.

Utmärkelsen mitt Stora Stöd tilldelas varje år personer som osjälviskt stöttar sjuka barn i sin närhet. Förutom Dag Eriksson får även sjuårige Melvin Grozdanics utmärkelsen för sitt stöd och sin hjälp till sin sjuka lillebror Almin, fem år.