Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Vaccinsprutor på väg till Sverige stoppade

Material tänkt att användas vid Sveriges vaccination mot covid-19 stoppades vid den danska gränsen, skriver Aftonbladet.
Lastbilar med material har inte släppts igenom till Sverige.

Flera leveranser av sprutor och kanyler på väg till Sverige har nyligen stoppats i Danmark. Blekinge, Kronoberg, Norrbotten och Stockholm ska ha drabbats av stoppet.

Länder över hela världen vill ha material till vaccinationen, vilket lett till en hög efterfrågan på marknaden.

LÄS MER: Försenade leveranser påverkar Göteborgsregionens vaccinplan

Svenska regeringen inkopplad

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR (Sveriges kommuner och regioner), känner till saken.

– SKR har, efter information om att leveransen fastnat i Danmark, haft en dialog med regeringskansliet om detta och gemensamt har vi haft en dialog med det aktuella företaget för att reda ut vad som hänt. Därefter har företaget skickat en ny leverans till berörda regioner, som väntas inom kort, säger hon till Aftonbladet.

LÄS MER: Sjukvårdsdirektörens nödrop: ”Vi behöver mer vaccin”

Den svenska regeringen ska, enligt tidningens uppgifter, vara i kontakt med Danmark för att lösa problemet.

LÄS MER: Pfizer: Normala vaccinleveranser nästa vecka

Orsaken till stoppet uppgavs tidigare vara att de danska myndigheterna kommit med nya direktiv som innebär att kanyler och sprutor som importeras till Danmark även ska levereras inom landet.

Men enligt Anna Hallberg, Sveriges utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, har inget sådant beslut fattats i Danmark.

"Jag tog del av uppgifterna och kontaktade omgående min danske kollega tidigare i kväll (torsdag). Han försäkrade mig om att Danmark inte fattat något beslut om att hindra leveranser av vaccinkanyler som är på väg till Sverige från eller via Danmark. De fall det rapporterats kring i medier rör sig enligt den danske ministern om två ordrar som annullerats av grossisten", skriver Hallberg i en kommentar till TT.

Fotnot:

I en tidigare version av denna artikel uppgavs att sprutorna stoppats på grund av den danska statens agerande. Detta förnekas nu av Anna Hallberg, Sveriges utrikeshandelsminister.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.