Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger att en tredje vaccindos kan krävas mot den sydafrikanska coronavarianten.  Bild: Regeringen
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger att en tredje vaccindos kan krävas mot den sydafrikanska coronavarianten. Bild: Regeringen

Vaccinsamordnaren: Kan behöva en tredje dos

Det kan behövas en tredje dos vaccin för att möta den sydafrikanska coronavarianten, rapporterar Aftonbladet.
– Det kan behövas en tredje dos mot den, eftersom den verkar kunna smita undan vaccinet, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till tidningen.

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, säger till Aftonbladet att den sydafrikanska coronavarianten är det största mutationshotet i dag.

Han säger att vi måste ha beredskap för att det kan komma ytterligare mutationer.

– För den sydafrikanska varianten är helt klart den värsta av de alla.

Kan ha sämre effekt

Han säger att den sydafrikanska mutationen är mer smittsam. Det är dock osäkert om den är farligare. Vaccinen fungerar på den sydafrikanska varianten, men enligt Bergström verkar det vara något sämre effekt.

I onsdags hade EU-kommissionen möte om hur beredskapen ser ut för mutationen.

– Det viktigaste är att tydligt prata om att kunna ge fler doser, alltså tre stycken, man behöver ge en extra uppdaterad dos, en booster. Just nu pågår arbetet om att få fram dessa vaccin, säger han till Aftonbladet.

Finns i Västsverige

Som GP rapporterat finns den sydafrikanska varianten av viruset i Västsverige. Men hur stor spridning som finns har man ännu ingen klar bild av.

Samtidigt har den brittiska muterade varianten blivit allt vanligare i Västra Götaland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.