Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Arkivbild.
Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Vaccinprognosen till Sverige skrivs ned igen

Folkhälsomyndigheten skriver återigen ned prognosen över antalet levererade vaccindoser till Sverige under det första halvåret. Målet om att erbjuda vaccin till alla vuxna under första halvåret blir allt svårare att nå, meddelar Sveriges kommuner och regioner (SKR).

ANNONS

– För att kunna nå det skulle det krävas ytterligare leveranser än de som i dag är prognostiserade, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, vid en pressträff.

I december var prognosen från Folkhälsomyndigheten att regionerna till och med slutet av första halvåret skulle fått 17,4 miljoner vaccindoser, med stor tyngdpunkt redan på första kvartalet – men prognoserna blir allt dystrare.

– Regionerna kommer nu i stället under första halvåret få 10,9 miljoner doser, säger Emma Spak.

De allra största mängderna av de doserna beräknas dessutom komma först i juni.

Fredagens besked innebär ännu en nedskrivning, efter den senaste nedskrivna prognosen på omkring 12,5 miljoner doser.

ANNONS

Målet långt bort

Det är även betydligt mindre än de 15 miljoner doser som beräknas krävas för att kunna erbjuda de som är 18 år och äldre fullständig vaccination. Förseningarna innebär att SKR nu samtalar med regeringen om huruvida vaccinmålet behöver ändras.

– Det står tydligt i överenskommelsen att parterna vet att det är ett ambitiöst mål och att förutsättningarna kan ändras runt vaccinationsleveranserna och att man då kan behöva göra ändringar, säger Emma Spak.

Även målet om att 80 procent av alla över 70 ska ha vaccinerats till den sista april kommer bli mycket svårt att nå.

Skjuts fram

Den nya nedskrivningen beror på att några av vaccinleverantörerna skjuter fram sina leveranser.

– Vi har sett justeringar i dag på Curevac och Janssen, säger Emma Spak.

De förändrade leveranserna påverkar även regionernas kostnader. De direkta merkostnaderna handlar framför allt om lokalhyror och personalkostnader.

– De indirekta kostnaderna handlar om förtroendet för vaccinationerna, att det riskerar att minska – men också att fler riskerar att bli sjuka och därmed vara i behov av sjukvård, säger Spak.

Sommaren

Med tanke på att vaccinmålet blir allt svårare att nå planeras det nu även för att kunna vaccinera under sommaren, om det skulle behövas.

– Det är utmanade både ur bemanningshänseende, men det finns också risker att det blir svårare att nå personer under semesterperioderna, säger Emma Spak.

ANNONS

Hittills har runt 1 035 000 svenskar vaccinerats med minst en dos, motsvarande 12,6 procent av den vuxna befolkningen. Av dessa har omkring 448 000 fått sin andra dos och är därmed färdigvaccinerade.

84 procent av alla invånare över 90 år och 66 procent av alla över 80 år har nu fått minst en dos vaccin.

Marc Skogelin/TT

Erik Nilsson/TT

Fakta: Vaccinavtalet

Regeringen och regionernas intresseorganisation SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) slöt i december 2020 en överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19.

Det gemensamma målet är att alla i Sverige som är 18 år och äldre samt personer under 18 år tillhörande en riskgrupp ska kunna erbjudas vaccinering under första halvåret 2021.

I överenskommelsen beskrivs hur staten ersätter regionerna för vaccinationerna. Det står att "staten avsätter 400 miljoner kronor, utöver de 300 miljoner kronor som regeringen avsatt under 2020, för att stödja investeringar och löpande kostnader i hela vaccinationskedjan inklusive, men inte begränsat till, logistik och kommunikation."

För varje given dos betalar staten också ett schablonbelopp på 275 kronor. För den enskilde är vaccinationen gratis och om regionen tar betalt betalas den statliga vaccinpengen inte ut.

Källa: Överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19, 2021.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS