Vaccinet har lämnat
Vaccinet har lämnat Bild: Jeff Chiu

Vaccinet rullar mot Sverige under sträng bevakning

Under stort hemlighetsmakeri är de första doserna av covid 19-vaccin på väg mot Sverige. Senast på Annandagen klockan 08 ska de vara framme och fördelningen ut i landet kan börja, skriver DN.

ANNONS
|

Sveriges första tilldelning av vaccin utgörs av 9 750 doser, tillverkade av Pfizer i Belgien.

Vaccinet skickades med lastbil på julaftonskvällen.

– Det är hemligt var de är just nu på vägarna. Bara Pfizer vet. De har gps-övervakning och är bevakade. Det finns speciella skyddsrutiner för värdefulla transporter så det är väktare med, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till DN.

LÄS MER:Vaccinet mot covid-19: Vanliga och ovanliga biverkningar

Vaccinering inleds på söndag

Väl på plats i det hemliga centrallagret packas vaccinet om, så att vaccineringen kan inledas under söndagen.

Stockholm, Västra Götaland och Skåne får vardera 425 doser, övriga regioner 200 doser var. Hälften av tilldelningen sparas eftersom varje vaccinerad person ska ha två doser.

ANNONS

LÄS MER:Västra Götalands första vaccinleverans: 425 doser

Under årets sist vecka kommer ytterligare 80 000 doser av Pfizers vaccin till Sverige, och i den takten fortsätter därefter leveranserna. Ett vaccin från läkemedelsbolaget Moderna väntas följa på Pfizers.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS