Svenskar kan börja vaccineras mot covid-19 om bara en dryg vecka.
EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, ska ta ställning till Pfizer-Biontechs vaccin vid ett möte på måndag 21 december. Därefter ska EU-kommissionen säga sitt och eventuellt ge ett godkännande, en process som väntas ta ytterligare ungefär två dagar.
Om vaccinet godkänns, förmodligen onsdag 23 december, kan vaccinet börja skickas ut på julafton till de EU-länder som ingår i avtal om vaccin.
LÄS MER:Pfizers vaccin kan godkännas 23 december
Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare säger till Ekot, Sveriges Radio, att vaccineringen i Sverige därmed kan starta på söndagen 27 december, alternativt så tidigt som på lördagen 26 december.
Statsepidemiolog Anders Tegnell vill däremot inte slå fast något datum.
– Exakt vilken dag det blir går ännu inte att säga, eftersom vi inte har fått fullständigt klart på varken leverans, godkännande eller egentligen någonting, sa han på torsdagens presskonferens hos Folkhälsomyndigheten.
Äldre är först ut att vaccineras
Kristine Rygge, ansvarig för samordningen för covid-vaccineringen i Västra Götalandsregionen, säger också att det inte finns någon bestämd dag.
– Jag tror inte att man har sagt senast den 27 december och man ska inte hänga upp sig på exakta datum. Det finns inget fixt datum. Men när vaccinet kommer hit är vi redo.
Kommer ni verkligen att ha hunnit få klart allt när vaccinet är här?
– Vi är redo när vaccinet kommer och även om det blir under röda dagar är vi redo att börja vaccinera, säger hon.
I Västra Götalandsregionen har planen varit att de första 50 000 vaccindoserna ska anlända i början av januari, i första hand från Pfizer och Moderna men i förlängningen även från Astra Zeneca. Men hur många doser som regionen faktiskt får i en första omgång kan komma att ändras.
– Om vi får en mindre mängd så börjar vi med den, säger Kristine Rygge.
Vilken del av regionen får först i så fall?
– Det är en viktig fråga att ta ställning till, där är vi ännu inte klara.
Vaccinen är som mest 95 procent effektiva, vilket innebär att en liten andel inte kommer att få ett fullgott skydd, påpekade Sveriges Radios reporter under torsdagens presskonferens. Huruvida man tillhör den gruppen går inte att veta, säger Anders Tegnell.
– Det går inte att mäta efteråt på något sätt, det vet vi sedan tidigare med andra vaccin. Men även om man inte får det fullständiga skyddet får man ändå ett skydd mot allvarlig sjukdom.
Det finns ännu heller ingen data på att vaccinet är säkert att ge till gravida.
– Man brukar inte börjar med att vaccinera gravida utan man vill ha mer information, sa Anders Tegnell.
Säkerhetsklassade uppgifter
Pfizers vaccin måste förvaras i 70 minusgrader, men Kristine Rygge kan inte gå in på detaljer hur man har löst förvaringen med hänvisning till att uppgifterna är säkerhetsklassade.
LÄS MER:Göteborgarna kan bli vaccinerade på Ullevi eller Ikeas parkering
Hon berättar även att det finns två stora utmaningar när det gäller vaccineringen.
– Den ena är att vi ska vaccinera under en pågående pandemi. Vården är under hög belastning och det måste vi ta hänsyn, så att den inte blir överbelastad. Vaccineringen måste ske på ett långsiktigt, hållbart och tryggt sätt.
– Den andra stora utmaningen är att det sker snabba ändringar hela tiden. Men det är något som vi börjar få bra kontroll på. Nu är det jätteviktigt att man följer de allmänna råden och inte börjar slappna av för att vaccin är gång.