Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger att vi ser en vaccineffekt.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger att vi ser en vaccineffekt. Bild: Pontus Lundahl/TT

Vaccineffekt: Smittan på äldreboenden minskar

Smittan på äldreboenden har mer än halverats på en vecka. Det är betydligt snabbare än i övriga samhället, rapporterar DN.
– Det finns ingen annan rimlig förklaring än att siffrorna speglar en effekt av vaccinet. Vi har hela tiden trott att vaccinet fungerar, men det är ju väldigt skönt att få siffror på det, säger stadsepidemiologen Anders Tegnell till tidningen.

ANNONS
|

På en vecka har smittan i covid-19 bland personer på äldreboenden mer än halverats, visar statistik från Socialstyrelsen, vilket DN var först med att rapportera.

Det här skiljer sig mot hur det ser ut i samhället i övrigt. Mellan vecka fyra och vecka sex sjönk antalet bekräftade fall bland personer över 70 år som bor på särskilt boende med 69 procent.

Siffran är nästan nere på samma nivå som i vecka 42 i oktober 2020, innan den andra vågen började ta fart ordentligt.

Smittan har minskat även hos personer över 70 år överlag och personer som får hemtjänst, men inte alls lika mycket.

ANNONS

Bekräftade fall av covid-19 på särskilt boende bland personer över 70 år:

Vecka 4: 276

Vecka 5: 197

Vecka 6: 86

Bekräftade fall av covid-19 bland personer över 70 år som får hemtjänst:

Vecka 4: 283

Vecka 5: 237

Vecka 6: 226

Bekräftade fall av covid-19 bland personer över 70 år:

Vecka 4: 1 569

Vecka 5: 1 369

Vecka 6: 1 206

Källa: Socialstyrelsen

LÄS MER:Socialstyrelsen: Färre äldre insjuknar – tack vare vaccinet

Personer på äldreboenden, som varit hårt drabbade i pandemin, var först ut när vaccinationen drog igång för nästan två månader sedan.

– Det finns ingen annan rimlig förklaring än att siffrorna speglar en effekt av vaccinet. Vi har hela tiden trott att vaccinet fungerar, men det är ju väldigt skönt att få siffror på det, säger stadsepidemiologen Anders Tegnell till DN.

Färre dör på äldreboenden

Det här är i linje med budskapet på en presskonferens förra veckan. Då meddelade socialstyrelsen att färre på äldreboenden blir smittade, och att allt färre personer på äldreboenden dör med covid-19. Och detta tack vare vaccineringen som skett hittills.

– Det vi ser nu är en effekt av vaccinationerna på antalet nysmittade, att det går ner så pass kraftigt, sade Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.

LÄS MER:Bara en vaccinspruta till vissa som haft covid-19

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS