Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vaccinationsbevis
Trots att över 11 000 anmälningar mot vaccinpass har inkommit har Justitieombudsmannen beslutat att inte utreda ärendet. Bild: Janerik Henriksson/TT

Vaccinationsbevis utreds inte – trots över 11 000 anmälningar

Trots att över 11 000 anmälningar har inkommit till Justitieombudsmannen sedan vaccinationsbevisen infördes har myndigheten nu beslutat att man inte kommer att utreda ärendet.
– Många är nog besvikna på att jag inte prövar detta, säger Erik Nymansson, chefsjustitieombudsman, till Dagens Nyheter.

Vaccinationsbevis har på senare tid kommit att ifrågasättas världen över, och i flera länder har människor demonstrerat mot dess införande.

Motståndarna menar att det vaccinpassen inskränker den personliga friheten för människor som av olika anledningar inte vaccinerat sig mot covid-19.

LÄS MER: Därför krävs vaccinationsbevis

Rekordmånga anmälningar

Även i Sverige har omfattande kritik riktats mot regeringen till följd av de skärpta restriktionerna, och sedan november har över 11 000 anmälningar mot vaccinationsbevis inkommit till Justitieombudsmannen (JO).

Vanligtvis brukar antalet anmälningar per år landa på omkring 10 000, och i år har JO således fått in det hittills största antalet anmälningar någonsin. Att så pass många av dem dessutom rör samma ärende är unikt.

Men trots detta har JO nu beslutat att man inte kommer att utreda frågan. Detta då anmälningarna till största del avser innehållet i regeringens förordning, någonting som endast konstitutionsutskottet kan pröva. JO:s uppgift är istället att säkerställa att myndigheterna efterlever de lagar och författningar som finns.

– Min uppgift är inte att fundera över hur folk uppfattar dessa regler, utan jag måste inrikta mig på vad jag kan pröva eller inte, säger chefjustitieombudsman Erik Nymansson till DN.

LÄS MER: Hundratusentals stängs ute från evenemangen

”Många är nog besvikna”

De 11 000 anmälningarna har kategoriserats i tio samlingsärenden, av vilka Regeringen, Regeringskanskliet, Läkemedelsverket, Diskrimineringsombudsmannen och E-hälsomyndighetet har varsitt medan fem stycken riktas mot Folkhälsomyndigheten.

I stort sett samtliga anmälningar avser att införandet av vaccinationsbevis strider mot olika fri- och rättigheter såsom mötesfrihet, religionsfrihet och skydd mot påtvingat kroppsligt ingrepp.

– Många är nog besvikna på att jag inte prövar detta. Men jag hoppas att mitt beslut är tydligt och att jag i grund och botten är förhindrad att pröva det som anmälningarna avser, säger Erik Nymansson till DN.

LÄS ÄVEN:

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.