Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Cecilia Vaccari, digital specialist GP Online. Bild: Christian Hastings

Vaccari: 2016 – ett svart år för sexbrotten

Under fredagen dömdes två män från Göteborgs krogvärld för grova våldtäkter på två 16-åriga tjejer. Den ena dömdes dessutom för ytterligare sex stycken sexövergrepp. Vid samtliga fall befann sig offren i hjälplösa tillstånd eftersom de bjudits på alkohol och narkotika. 2016 blev ett svart år för sexbrotten i Sverige.

I början av året var jag på en fest där ett samtal höll på att spåra ur. Under drygt 20 minuter hade två kvinnor suttit och diskuterat att det är likvärdigt med våldtäkt när man vaknar av att någon har sex med en. Det kan till exempel handla om att man varit på dejt med någon, gått tillsammans hem, men gjort klart att man inte vill ha sex. Eller att man sover över hos en kompis och vaknar av att denna har sex med en.

LÄS OCKSÅ: Krögaren och festfixaren döms för grov våldtäkt

En man som lyssnat in samtalet sa slutligen att sex är en förhandlingsfråga, därför är det legitimt att ha sex med någon som sover. Vederbörande kan ju vakna och inse att hon är sugen. Här blottlades en klar skiljelinje mellan vad han ansåg var acceptabelt och vad samtliga kvinnor och övriga män på festen tyckte var okej. Allt fler anslöt sig till samtalet och till slut skickades mannen hem. Det blev för dålig stämning. Festen var förstörd.

 

Köln, Kalmar – Sverige

Nyhetsåret inleddes med ett alarmerande högt antal anmälningar om sexuella övergrepp på offentliga platser i tyska Köln och i Kalmar. Det handlade om män som tafsade på unga kvinnor på gator, torg och trappuppgångar.

LÄS OCKSÅ: Pernilla Anderssons ilska mot män som våldtar

Rapporteringen av fallen följdes av en omfattande debatt som kan delas upp i två delar. Den ena handlade om vilka som faktiskt låg bakom dessa övergrepp, där det ena lägret hävdade att det var invandrarnas fel. Den andra hävdade att män från alla typer av etniciteter gör sig skyldiga till dessa brott.

LÄS OCKSÅ: Alexandra utsattes för övergrepp i publikhavet

Den andra tvisten i det offentliga samtalet handlade om huruvida detta var en ny företeelse eller inte. Det ena lägret hävdade att invandrare var problemet medan det andra lägret menade att kvinnor alltid fallit offer för sexbrott. Polisen hävdade emellertid att det inte fanns någon statistik som kunde bekräfta att detta var ett problem i samhället.

LÄS OCKSÅ: Elisabeth Massi Fritz kritik mot polisen

När festivalsäsongen i Sverige drog igång förvånades således polisen av det stora antalet anmälningar som rasade in från olika delar av landet. Det handlade om allt från våldtäkter mitt i publikhaven till anonymt tafsande i skydd av folkmassor.

 

Minska mörkertalen

Få av anmälningarna har lett till fällande domar, men debatten om vad som är acceptabelt när det gäller sexuella närmanden har aktualiserats. Det har under årets gång blivit allt mer klart att unga kvinnor trott att de måste acceptera sexbrott i det offentliga rummet.

Trots att många gärningsmän frias i brist på bevis är det viktigt att anmäla sexuella övergrepp. Ett av fallen som festfixaren från Göteborg dömdes för anmäldes först efter att målsäganden tipsats om att media skrivit om häktningen av festfixarens kumpan, krögaren, i september.

LÄS OCKSÅ: Göteborgskrögare misstänkt för våldtäkt

Trots att det i det enskilda fallet varken fanns bilder eller filmer från övergreppet, vilket det fanns i de övriga fallen, och att det låg så långt bak i tiden som 2012, dömdes festfixaren för våldtäkt.

LÄS OCKSÅ: Möter många som varit utsatta för sexualbrott

Sexualbrott är livsfarliga, oavsett om det gäller anonyma övergrepp i det offentliga rummet, våldtäkter bakom stängda dörrar eller när man inte ens vet om att man varit utsatt. Det beror inte nödvändigtvis på att det finns en risk för död i samband med brottet, utan för att offret tvingas leva med ärren resten av livet.
 

Sexbrottsåret 2016 kan sammanfattas med tre uppmaningar: anmäl, anmäl, anmäl!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.