Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. Arkivbild.

V vill skjuta till miljarder till förskolan

Det är för stressigt i den svenska förskolan, anser Vänsterpartiet Partiet vill nu skjuta till över tio miljarder kronor för att fler ska kunna anställas.

Den senaste tiden har flera larm kommit om en pressad situation i förskolan med få anställda och stora barngrupper. I mars i år släppte gruppen Förskoleupproret 1 500 vittnesmål om läget i förskolan.

– Förskolan är en viktig och central del av vårt välfärdssamhälle. Men i dag är det väldigt många inom förskolan som inte orkar jobba vidare, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, till TT.

– Vi vill satsa på förskolan för att möjliggöra att man minskar storleken på barngrupperna, satsa på att anställa fler och få en bättre arbetsmiljö. Det är barn och personal värda.

V vill därför skjuta till 2 miljarder kronor på förskolan i budgeten för nästa år. För 2020 och 2021 stiger summan till 3,5 miljarder respektive 5 miljarder.

Pengarna ska främst gå till att anställa fler inom förskolan och minska storleken på barngrupperna.

– Vid sidan om det har vi en satsning där de som jobbar i förskolan i dag och som inte har utbildning, till exempel som förskolelärare, ska få möjlighet att jobba deltid och kunna studera deltid med lön, säger Ulla Andersson.