V vill satsa på simning för 6-åringar

Alla sexåringar i förskoleklasser ska erbjudas simundervisning. 150 miljoner i höstens budget ska avsättas till undervisningen och det ska betalas genom höjd fastighetsskatt på "de dyraste villorna", föreslår Vänsterpartiet.

ANNONS
|

Simkunskap och vattenvana ska inte vara en klass- eller pengafråga, är V:s argument.

- Det är jätteviktigt att barn får vattenvana och lär sig att simma. Det kan vara en fråga om liv eller död, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för V.

Simkunskap ingår redan i skolans kursplaner för lite äldre barn, men det vore en stor vinst att kunna börja tidigare enligt V. Det kan handla om att vänja sig vid vatten och lära sig grunderna i simning. V lyfter fram ett pilotprojekt med simundervisning för sexåringar i Göteborg som en förebild eftersom det når nästan alla barn och att transporten till simhallen då också blir kommunens ansvar.

ANNONS

Som det är i dag går en del barn i simskola på föräldrarnas initiativ, men det kostar pengar. Föräldrarnas ekonomi ska inte avgöra simkunnighet, men i praktiken kan det vara så nu, hävdar Ulla Andersson.

De 150 miljoner som V vill att regeringen ska öronmärka för simkunskap för sexåringar till kommunerna ska tas ut, föreslår V, genom högre fastighetsskatt för de dyraste villorna.

TT

ANNONS