Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt talar under politikerveckan på Spånga IP i Järva.

V vill sänka hyreströskeln i nybyggen

Vänsterpartiet vill sänka hyresnivåerna på nybyggda hyresrätter. Med en ny modell ska hyrorna kunna gå ned med 30 procent, enligt partiledaren Jonas Sjöstedt, som talade på Järvaveckan i nordvästra Stockholm.

- Vår slutsats är att det byggs mycket och vi kommer se till att det byggs mycket större volymer, men kräver att det som byggs har rimliga hyror, säger V:s bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar vid en presskonferens på Järvaveckans V-dag.

Reformen med vad Vänsterpartiet kallar "Vänsterhyror" skulle innebära en anpassning till räntenivåerna, med låst ränta i tio års tid.

- Räntorna är låga egentligen, men det har inte kommit hyresgäster till del. Man fortsätter att hålla uppe räntorna trots historiskt låga räntenivåer, säger Dadgostar.

"Det svikna Sverige"

När Jonas Sjöstedt kliver ut i kvällssolen på Järvascenen, och tonerna till "Internationalen" klingar ut, talar han om "det svikna Sverige".

- För under flera årtionden har politiken låtit hela områden halka efter. De, ni, har svikits.

Han drar paralleller mellan storstädernas utsatta områden och orter på glesbygden och ser likheter i sämre tillgång till välfärdstjänster och skattetryck. Kängor riktas mot M, SD och en "lek med den rasistiska elden". Men också mot partier som står V närmare:

- Socialdemokraterna svajar än hit, än dit. Ärligt talat verkar de vara lite vilsna. Nervöst försöker de anpassa sina åsikter efter vad de tror passar för tillfället.

Fler reformer

Vänsterpartiets fokus under Järvaveckan ligger på bostadspolitiken. Man ser framför sig ett flertal reformer, utöver "Vänsterhyrorna":

- Det ena är att vi tänker höja investeringsstödet så att det byggs fler billiga hyresrätter. Statliga lån till byggande av hyresrätter, så att bolagen inte behöver ha eget kapital, säger Nooshi Dadgostar.

Ett annat förslag är uppbyggandet av ett statligt byggbolag. Dessutom vill man slopa inkomstkraven när man ska hyra en hyresrätt.

Enligt V:s beräkningar skulle förslagen kunna leda till 50 000 nya bostäder per år.

- I dag byggs det ganska mycket, men upp emot hälften av svenska hushåll har inte råd att flytta in i en nyproducerad lägenhet. Och då är det något som är fel, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till TT efter presskonferensen.

Etta för 4 000

En etta på 35 kvadratmeter i Stockholmsregionen skulle kunna få en maxhyra på knappt 4 000 kronor i månaden, enligt partiets kalkyler. För en nybyggd trerummare föreställer man sig en sänkning på runt 3 000.

Förebilden är Örebro kommun. Staden har den högsta andelen hyresrätter i hela Sverige och det kommunala bostadsbolaget äger en stor del av dem.

- Det man har märkt i Örebro är att privata värdar har följt efter, säger Jonas Sjöstedt.

- Det funkar i Örebro, det skulle kunna funka i Stockholm, Göteborg, Östersund och i andra städer.

"Det lossnar nu"

Det svenska investeringsstödet innebär att regeringen har avsatt drygt elva miljarder kronor för åren 2016–2019 i syfte att stimulera nybyggnation av hyresrätter. Endast runt en fjärdedel av detta har använts.

- Nu märker vi att det lossnar. Det har satts igång många byggen med investeringsstödet, nu har vi runt 10 000 bostäder på gång, säger Jonas Sjöstedt.

- Så att vi tror att det kommer mer och mer. Om man kan kombinera det med den här hyressättningsmodellen, kommer det att finnas en enorm efterfrågan. Vi märker hur marknaden för jättedyra bostadsrätter börjar bli mättad. Då är det dags att hjälpa branschen att ställa om.