Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

- Förut var Sverige ett land där vi diskuterade hur vi skulle göra det bättre för vanligt folk, nu handlar det om hur man ska göra det sämre för människor med annan hudfärg, sade Jonas Sjöstedt från Almedalens scen under måndagen. Bild: Stefan Berg

V vill minska klyftorna - med idrott och skattesänkningar

Vänsterpartiet vill starta gratis idrottsskolor för alla barn mellan 6 och 12 år och se en röd skattereform där skatterna för de som tjänar lite sänks samtidigt skatten på kapitalinkomster höjs.
- Socialdemokraterna och högern har tillsammans gjort en marknad av välfärden och skapat ett skattesystem riggat för de rika, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

"Vi säljer inte ut välfärden." Vi har en politik för de många, inte för de få." "Varje krona vi har lyckats omfördela från superrika till fattigare spelar roll." Det mesta handlade om jämlikhet när Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tog plats på scenen i Almedalen.

- Förut var Sverige ett land där vi diskuterade hur vi skulle göra det bättre för vanligt folk, nu handlar det om hur man ska göra det sämre för människor med annan hudfärg. Och nej, det tänker inte jag köpa, sade han.

Han kritiserade Alliansen, men även Socialdemokraterna, för att bedriva en politik som gynnar höginkomsttagare.

"S vill vara mittenparti"

V menar att välfärden är underfinansierad och vill säkra dess finansiering genom höjda skatter. I söndags presenterade partiet ett förslag på en ny skatteform, en ”röd skatteväxling” som går ut på att inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare, sjukskrivna och arbetslösa sänks samtidigt som ränteavdragen avtrappas och skatten på kapitalinkomster höjs.

Partiet vill även återinföra förmögenhetsskatten och införa en arvs- och gåvoskatt på dödsbon.

- Skillnaderna mellan högern och vänstern är stora. Det som är nytt idag är att vi har en socialdemokrati som säger att Sverige skulle må bra av en budgetöverenskommelse med högern. Att man vill vara ett mittenparti, säger Jonas Sjöstedt.

Under talet lyfte V även reformer de har drivit igenom för att lyfta barn till låginkomsttagare, som gratis glasögon, gratis simskola för sexåringar och sänkta avgifter för Kulturskolan.

300 idrottsskolor

På måndagsförmiddagen släppte partiet förslaget att alla barn mellan 6 och 12 år ska erbjudas gratis idrottsskola genom att öppna runt 300 skolor i samarbete med idrottsrörelsen.

- Vi vill ta bort tröskeln. För många hem är det här enkla utgifter, för andra hindrar faktiskt avgifterna till ridskolan eller kostnaderna för hockeyutrustningen barnen från att kunna delta, säger Jonas Sjöstedt.

Han säger att hälsoskillnaderna ökar i Sverige och att det är tydligt att livslängden ökar mest för personer med högst inkomst.

- Barn från hem med låga inkomster och barn till ensamstående föräldrar idrottar mindre. Allra minst idrottar tjejer med invandrarbakgrund. Vi vill ge dem samma chans.

LÄS MER: V: Inför gratis idrottsskola för alla barn

LÄS MER: Sjöstedt sätter fingret på ett problem vi borde tala mer om

LÄS MER: Almedalsveckans tillväxt börjar bli ett problem

LÄS MER: Kristersson (M): ”Vi kommer att jaga er med full kraft”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.