Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

V vill avsätta Löfven: "Saknar förtroende"

Vänsterpartiet ställde ett ultimatum och satte en frist på 48 timmar för regeringen att skrota planerna på att ändra hyreslagstiftningen.
I torsdags klockan 10 hade tiden löpt ut. V gjorde verklighet av hotet och det blev startskottet för en ny regeringskris i svensk politik.
– Vänsterpartiet saknar nu förtroende för Sveriges statsminister.

Det finns inte längre förtroende för Stefan Löfvens regering. Det beskedet lämnade Nooshi Dadgostar på en presskonferens på torsdagen. Frågan om hyressättning är en röd linje och Vänsterpartiet menar att man nu gör verklighet av det hot som tidigare riktats mot regeringen.

– Detta är en helt ny situation. Sveriges statsminister har inte en majoritet av Sveriges riksdag bakom sig, sa Nooshi Dadgostar.

Bakgrunden är den utredning om fri hyressättning i nyproduktion som finns på regeringens bord. V har hela tiden förklarat att den frågan är en röd linje för partiet. Om sådan politik drivs igenom, kommer inte V längre stå bakom regeringen. Utan V så har regeringen inte längre stöd i riksdagen.

Nooshi Dadgostar menade att hon försökt få till en lösning men att försöken varit fruktlösa. Om Sverige kastas in i en regeringskris så kan inte Vänsterpartiet skyllas för det, enligt henne. Istället lägger hon ansvaret på Centerpartiet och Socialdemokraterna.

– Jag har försökt sätta mig ner och prata med dem men de försöken har avvisats, säger Nooshi Dadgostar.

Beredd att avtala om misstroende

SD, KD och M har i andra situationer förklarat att de inte har förtroende för regeringen. Men när Vänsterpartiet gav regeringen en deadline för att antingen skrota planerna eller bjuda in bostadsmarknadens parter till förhandlingar tvivlade flera partier på att V:s hot verkligen var allvarligt menat.

Men Nooshi Dadgostar förklarade att V är beredda att ingå bindande avtal med andra partier för att skingra eventuella tvivel om huruvida Vänsterpartiet verkligen kommer löpa linan ut.

– Vi kommer att söka M och KD för att få igenom ett misstroende mot statsministern. Hittills har de sagt att de inte litar på att vi ska fullfölja. Då talar vi om bindande överenskommelser kring hela processen, från yrkande till votering. Ni kan lita på att vi menar allvar. Vi kommer stå vid vårt ord.

För Nooshi Dadgostar handlar frågan inte bara om just hyressättningen i nyproduktionen. Enligt henne är förslaget ett steg i att slå sönder den ”den svenska modellen”. Hon förklarade också att kollektivt förhandlade hyror var en förutsättning för att hon och hennes familj kunde få en bostad.

– Jag hade inte stått här i dag om det inte varit för den svenska modellen. Kollektivt förhandlat, att tillsammans med andra hyresgäster förhandla och ha makt och inflytande. Det som regeringen Löfven gör nu är att slå sönder den svenska modellen, säger Nooshi Dadgostar.

Meningslöst med fler samtal, enligt V

Under torsdagsförmiddagen, strax innan Vänsterpartiets frist löpte ut, meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att man tänker bjuda in parterna för att diskutera förslagen. Det räcker inte, enligt Nooshi Dadgostar. Det är skillnad på samtal och förhandling, sa hon under torsdagens presskonferens.

– Makten ska ligga hos parterna. Samtal är trevligt, det är wienerbröd och kaffe. Förhandlingar är något annat.

Kravet för att ändra hyreslagen är att regeringen skrotar det arbete som hittills har gjorts och börjar om från noll. Parterna på bostadsmarknaden ska i så fall bjudas in och förhandla fram hur ändringarna ska ske. Hyresgästföreningen måste vara med på tåget om det ska bli verklighet, enligt Nooshi Dadgostar.

– Hyresgästföreningen är viktigast, att det finns acceptans från Hyresgästföreningen, Att samtala, det uppfattar jag att Morgan Johansson redan gör och har gjort flera gånger om med parterna. Vi kan inte se hur ytterligare samtal ska förändra något.

LÄS MER: Vänsterpartiet hotar fälla Löfven – ställer ultimatum

LÄS MER: Många om och men när V ställer krav på regeringen

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) menar att det nu saknas förtroende för Stefan Löfven i riksdagen. Bild: Henrik Montgomery/TT
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) menar att det nu saknas förtroende för Stefan Löfven i riksdagen. Bild: Henrik Montgomery/TT

LÄS MER: Morgan Johansson om V:s regeringshot

LÄS MER: Svar till V: Regeringen bjuder in parter

LÄS MER: Åkesson: V skramlar högljutt för en stund i rampljuset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.