Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

V kräver förhandlingar i regeringsfrågan

Riksdagens talman Andreas Norlén skjuter på statsministeromröstningen, som var tänkt att äga rum på onsdagen. I stället lutar det åt att den sker på fredag. Han riktar samtidigt kritik mot partierna.
– Jag tror att väljarna har börjat tröttna på alla turer, säger han på en presskonferens.

Talmannen förskjuter med andra ord statsministeromröstningen i två dygn.

– Om nu flera partiledare ber om viss ytterligare tid och det innebär att regeringsbildningen därmed går att lösa kan jag inte neka viss förlängning, säger Andreas Norlén.

Tidsplanen förskjuts därmed och det blir en ny talmansrunda på onsdag, för att kunna nominera en statsministerkandidat på onsdag och det blir omröstning på fredag.

Han är samtidigt kritisk till att partierna ännu inte löst regeringsfrågan.

– Min utgångspunkt är att jag redan har gett väldigt mycket tid till den här processen, säger Norlén.

Drygt fyra månader efter riksdagsvalet närmar sig nu den tredje statsministeromröstningen. Men det är fortfarande oklart om det blir Stefan Löfven (S) som blir statsminister. När ännu en talmansrunda dragit igång under måndagen har Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna sedan tidigare kommit överens om förutsättningar för en regering ledd av Löfven.

Under måndagen har talmannen mött alla riksdagspartiers ledare i enskilda möten.

Vänsterpartiet kritiska

Och frågan på allas tungor var hur Vänsterpartiet skulle ställa sig inför överenskommelsen. En klausul, som mött på hört motstånd inom V, är bland annat den som uttryckligen stänger ute partiet från inflytande. Samtidigt har många delar av den föreslagna överenskommelsen setts som en politik som är allt för långt högerut för att vara acceptabel för många inom Vänsterpartiet.

Enligt uppgift till TT lutade det inför ett möte med V:s partistyrelse på söndagskvällen åt ett nej till Löfven. Om V aktivt röstar nej i omröstningen i riksdagen på onsdag faller hela korthuset.

Efter Jonas Sjöstedts möte med talmannen Andreas Norlén meddelande han till den samlade presskåren att Vänsterpartiet inte kommer att släppa igenom förslaget om Stefan Löfven som statsminister som det ser ut nu. Istället kräver han mer förhandling med Socialdemokraterna inför onsdag.

Vänsterpartiet kallade tidigare regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L helt oacceptabel och kräver ytterligare diskussioner mellan V och S.

– Vi är inte där ännu. Vi måste lösa det här i samtal med Stefan Löfven, sa Jonas Sjöstedt.

Samtidigt förklarade han att hans parti har förståelse för den parlamentariska situationen och att S inlett samarbeten med andra partier. Men han ser inte att hans parti kan släppa igenom en överenskommelse som helt stänger ute V från inflytande.

– Det är helt oacceptabelt, säger Jonas Sjöstedt.

Vill ha Löfven

– Vi ser problem. Vi är både förvånade och besvikna över hur långt högerut Stefan Löfven varit beredd att gå. Det skulle bli den mest högervridna socialdemokratiska regering Sverige sett, fortsätter han.

Att V vill ha en regering med Stefan Löfven som statsminister finns det dock ingen tvekan om. Men i dag är Sjöstedt inte beredd att släppa fram honom.

– Så som situationen är nu, när det gäller att försöka trycka ut oss från normalt politiskt inflytande, så är vi inte där. Vi söker därför vägar framåt. Vi kommer använda de kommande dagarna för att hitta lösningar, vilket jag är övertygad om att Löfven också vill ha.

– Om situationen förblir oförändrad, så kommer vi inte att kunna rösta gult, det går inte, säger Jonas Sjöstedt.

Lokalt missnöje

På lokalt håll stod det tidigt klart vad man tycker att Vänsterpartiet ska rösta på. På sin hemsida skriver V i Malmö att de enhälligt beslutat att i frågan om statsministeromröstningen att Vänsterpartiets riksdagsgrupp ska rösta nej till Stefan Löfven.

Stefan Löfven höll efter sitt möte med talmannen en pressträff där han underströk att samarbetet med V kunde ske på andra områden, som exempelvis försvarsfrågor. Han gjorde också en annan sak tydlig kring hans syn på Vänsterpartiet.

– Vi socialdemokrater kommer aldrig att jämställa Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna, säger han.

Efter sitt möte med talmannen kommenterade även moderatledaren Ulf Kristersson sin syn på situationen på en pressträff.

– Det är ironiskt att Vänsterpartiet fått vetorätt över den tilltänkta regeringen, säger han.

L står fast

– Överenskommelsen ligger fast, säger Liberalernas ledare Jan Björklund i en efterföljande presskonferens.

Att stryka den mening som retat upp V är inte aktuellt, konstaterar han.

Det som står i texten är klart, anser han. I frågor som inte omfattas av överenskommelsen kan de fyra partierna prata med andra partier.

– Men det finns ingen poäng för S att förhandla med V, eftersom de inte får någon majoritet, säger Björklund.

SD: "Bejakar utvecklingen"

Jimmie Åkesson om Sverigedemokraternas syn på den rådande situationen:

– Jag bejakar den utvecklingen. Nu ser det ut som att vi hamnar i en oppositionsroll tillsammans med M och KD. Jag har inga problem med det, säger han.

Annie Lööf var själv förvånad över att Vänsterpartiet blivit så provocerade av klausulen som stänger ute V från inflytande.

– När det handlar om ett budgetsamarbete behövs inte Vänsterpartiet eftersom det räcker med de fyra partier som står bakom överenskommelsen för att få igenom budgeten, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.