Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) håller pressträff om elkrisen.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) håller pressträff om elkrisen. Bild: Tim Aro/TT

V: Klargör för EU att vi inför Sverigepriser

Vänsterpartiet uppmanar regeringen att ta upp frågan om så kallade Sverigepriser på el i EU.
– Regeringen har varit oerhört nonchalant, passiv och inte reagerat på de larmklockor som ringt, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.

ANNONS
|

På fredag har ordförandelandet Tjeckien kallat till energiministermöte i Bryssel.

– Det är av största vikt att Sverige nu åker till Bryssel på fredag och deklarerar att vi kommer att införa Sverigepriser och begär ett samråd i samband med det för att reda på de tekniska detaljerna, tidsplanerna och hur vi behöver ändra regelverket, med anledning av det, säger Dadgostar på en pressträff.

Sverigepriser går ut på att ha ett lägre pris i Sverige och ett högre exportpris.

Svenska kraftnät har tidigare sagt att förslaget strider mot EU:s konkurrenslagstiftning.

Dadgostar framhåller att elkrisen är akut.

– För varje timma, för varje dag, för varje vecka som går utan att vi infört Sverigepriser kommer människor att lämnas på obestånd, de kommer inte att kunna betala sina räkningar. Industrin i södra Sverige kommer inte att överleva denna höst och vinter om vi inte gör detta, säger hon.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS