Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jonas Sjöstedt (v) presskonferans i Almedalen . Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

V: Inför gratis idrottsskola för alla barn

Vänsterpartiet vill införa gratis idrottsskolor för alla barn mellan sex och tolv år.
- Idrottandet betyder enormt mycket. Kamratskap, bättre hälsa och ett brett kontaktnät. Vi föreslår nu att man ska inrätta idrottsskolor i hela Sverige, i nära samarbete med idrottsrörelsen, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Det var på en presskonferens på Vänsterpartiets dag på Almedalsveckan som Jonas Sjöstedt presenterade ett förslag på hur även barn och unga från hem med låga inkomster enklare ska kunna ta del av idrottslivet.

Partiet vill införa avgiftsfria idrottsskolor för unga mellan sex och tolv år, i samarbete med idrottsföreningarna.

- Vi vill ta bort tröskeln. För många hem är det här enkla utgifter, för andra hindrar faktiskt avgifterna till ridskolan eller kostnaderna för hockeyutrustningen barnen från att kunna delta, säger Jonas Sjöstedt.

Han säger att hälsoskillnaderna ökar i Sverige och att det är tydligt att livslängden ökar mest för personer med högst inkomst.

- Barn från hem med låga inkomster och barn till ensamstående föräldrar idrottar mindre. Allra minst idrottar tjejer med invandrarbakgrund. Vi vill ge dem samma chans.

LÄS MER: Kristersson (M): ”Vi kommer att jaga er med full kraft”

Bygger på ideellt arbete

Avgiftsfria idrottsskolor ska vara en del i att minska de här klyftorna. Tanken är att runt 300 idrottsskolor ska skapas över hela Sverige och här ska minst tre olika idrotter, som barnen kan välja bland, erbjudas under minst en termin.

I förslaget ingår även att föreningarna ska se över sina avgifter för att försöka få till en struktur som inte utesluter barn.

Förslaget väntas gå på 40 miljoner kronor per år.

- Det är ganska liten del av Sveriges budget, men det ger stor effekt på barn och ungdomar, säger Jonas Sjöstedt.

Att det kostar förhållandevis lite beror, enligt Jonas Sjöstedt, på att idrottsrörelsen bygger på ideellt engagemang.

- Idrottsrörelsen har sagt att den klarar det här, säger Jonas Sjöstedt.

Det faktum att det redan idag på många håll är brist på hallar och planer är kommunala frågor som man får lösa på annat sätt, enligt partiledaren.

Hur många barn kommer att inkluderas i detta och hur görs rangordningen?

- Tiotusentals. Med 300 skolor tror vi att en del blir stora med hundratals barn. Andra blir mindre. Tanken är att alla som vill ska få gå. Ingen ska få nej.

Du valde att nästan enbart fokusera på detta under presskonferensen idag. Varför tog du inte chansen att prata om fler saker ni vill åstadkomma?

- Vi har en politik för ett jämlikt Sverige. Vi har fått igenom förslag efter förslag som ger barn chansen. Glasögon, fria sommarlovsaktiviteter, medicin. Här kommer ett till förslag. Det här visar något större. Att vi har en politik för jämlikhet. För oss är det den stora frågan under den här valrörelsen.

LÄS MER: Almedalsveckans tillväxt börjar bli ett problem

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.