Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Regeringskansliet Rosenbad fotograferat på natten. Arkivbild.

V bjuds inte in till antiterrorsamtal

Vänsterpartiet vill delta i de samtal om åtgärder mot terrorism som regeringen ska hålla med Alliansen efter påsk. Men inrikesminister Anders Ygeman (S) säger nej.

- Ska de med i samtalen så måste de förändra de ställningstaganden som de tidigare har gjort. Du kan inte vara med i bara delar av uppgörelsen, säger Anders Ygeman till Ekot.

Bakgrunden är att V hoppade av de liknande samtal som hölls för två år sedan med hänvisning till att förslag om kameraövervakning och dataavläsning ansågs innebära ett hot mot den personliga integriteten.

- De besluten ska inte förhandlas om, de är antagna av riksdagen. Men även om vi var oeniga på några områden då, så hindrar det inte att när vi ser framåt och pratar om andra delar av lagstiftningen, att vi kan delta i de förhandlingarna, säger V:s partiledare Jonas Sjöstedt.

Sverigedemokraterna kommer inte heller att bjudas in till de nya samtalen.

- Sverigedemokraterna har haft en sån hållning att de i praktiken har mält sig ut från det seriösa politiska samtalet om terrorism och jag ser tyvärr ingen förändring av det, säger Anders Ygeman till Ekot.